Jeste li znali da je sveti Josip zaštitnik Družbe Isusove? Da, da! Iako su možda mnogi od vas mislili da je to sveti Ignacije, on je samo jedan od pokretača Družbe. Činjenica da je sveti Josip zaštitnik Družbe Isusove nije samo trivijalan podatak nego ima puno dublje značenje.

Ignacije je u središte Družbe stavio Isusa, a sveti Josip je uzor svim svećenicima i braći kako ljubiti, služiti, slušati, moliti, biti u odnosu s Bogom i drugima. Zanimljivo je i da je prvi zadatak pape Pavla III. svetom Ignaciju i njegovoj družini dan upravo na spomendan svetog Josipa, 19. ožujka 1539. godine.

Sveti Ignacije u svojim Duhovnim vježbama dvanaest puta izričito spominje svetog Josipa, ali svaki put u zajedništvu s Marijom. Primjer Josipa i Marije poticaj je svima nama da se ugledamo na najponiznije službenike Gospodnje i zaista živimo po Evanđelju. U Družbi, svetog Josipa posebno štuju isusovci braća koji u skrovitosti, blizu Isusa, ali bez svećeničkih moći, služe zajednici, guraju i pomažu gdje god mogu.

U cijelom Svetom pismu nije zabilježena niti jedna riječ koju je sveti Josip izgovorio. Možda je to također poziv i meni i tebi da manje govorimo i budemo ponizniji. Kako je i sveti Ignacije govorio – ljubav treba više iskazivati djelima nego riječima.

Sveti Josip je sve ono što svatko od nas u dubini čezne biti. Jednostavan. Strpljiv. Ljubazan. Blag. Poslušan. Skroman. Radnik. Ali i izvrstan sugovornik! Sprijateljite se s njim, učite od njega. Utječite mu se i vjerujte onima koji svjedoče da molitve upućene njemu ne ostaju neuslišane.

Idite k Josipu!

Sveti Josipe, moli za nas.