Prošli smo tjedan u jezičnom imetku pisali o pojmu magis pa je logično (barem nama :)) da je idući na redu pojam eksperiment. Znaš da naša sestrinska udruga Magis kroz godinu organizira mnoštvo eksperimenata te ljetni program Magis CRO koji se opet sastoji od nekoliko eksperimenata? A što je to eksperiment? Po čemu se razlikuje od primjerice „običnog“ hodočašća, radne ili volonterske akcije, bicikliranja, odlaska na izložbu?

Eksperiment je aktivnost osmišljena tako da sudioniku osvijesti značaj grupnog rada, pruži osjećaj zajedništva i pripadnosti te jedno novo iskustvo koje potiče na promišljanje. Svrha je u iskustvu pronaći one vrijedne trenutke i situacije koji će tebe približiti istini o samom sebi i pomoći ti da uđeš u dublji odnos s Bogom i drugima.

Znamo da se nabolje uči kroz iskustvo. Džabe sva teorija dok ti osobno nešto ne napraviš, doživiš, vidiš. Zato iskustvo eksperimenta pomaže u osobnom i duhovnom rastu. I eksperiment i rast su procesi, a u ovom prvom je strašno važna stvar grupni rad: suradnja, slušanje, poštivanje, odnos s drugim(a).

Eksperimenti mogu biti iz različitih područja:

  • Sport i hodočašća: hodanje, planinarenje, bicikliranje, skijanje, kajakarenje – hvaljenje Boga u pokretu!
  • Duhovnosti: ulazak u dublji odnos s Bogom kroz duhovne vježbe ili suživot u redovničkim zajednicama.
  • Služenje: davanje sebe drugima kroz druženje, rad i služenje, osobito ranjivim skupinama.
  • Umjetnost: slikanje, pisanje ikona, pirografija – put do Boga kroz stvaralaštvo.
  • Društvo i kultura: upoznavanje kulturne baštine i običaja Lijepe naše te upoznavanje vjerskog života različitih zajednica.

Ali! 🙂 Svaki eksperiment, bez obzira na područje, ima iste temelje.

  1. Osobna molitva
  2. Aktivnost oko koje se temelji eksperiment
  3. Sveta misa
  4. Magis krug
  5. Egzamen

I upravo je to ono što eksperimente razlikuje od „običnih“ planinarenja, hodočašća, putovanja. Ovdje znaš da ideš u odnos – sa sobom, s drugima i s Bogom. Ne odrađuješ stvari rutinski ili kako to često u životu biva nesvjesno. Na eksperimentu svaki dan moliš, ulaziš svjesno u iskustvo, dijeliš svoje doživljaje s drugima i slušaš druge dok čine to isto i na koncu prebireš sve što se dogodilo, s Bogom. I to te mijenja, kroz to rasteš. Odvaži se, eksperimentiraj, rasti.