Došli smo do imetka koji se nalazi u riječi “magis”. Možda vam je riječ poznata već iz naziva sestrinske udruge SKAC Palme, odnosno Udruge “Magis”. Mladi se oko isusovaca u svijetu često okupljaju oko udruga kojima je “Magis” zajedničko ime i kada dođu u drugu, nepoznatu zemlju, traže poznato tražeći gdje ima kakav “Magis”.

Godišnje se mladi koji žive uz isusovce okupljaju na Magis programima, ove godine to je “Magis Europe” u Poljskoj, a mi u Hrvatskoj imamo svoj “Magis CRO”.

A što stoji iza te važne riječi na koju se ekipa u SKACu često poziva? Latinska riječ magis može se prevesti kao “više, bolje, cjelovitije”, a sveti Ignacije koristio ju je da potakne duše na veću revnost u življenju s Bogom.

U knjižici Duhovnih vježbi on piše kako se pri donošenju odluka, na primjer o tome koji ćemo posao ili službu izabrati, trebamo odlučiti za ono što “je više na slavu Boga, našeg Gospodina, i na spas moje duše”. TIme se naglašava kako magis ne znači da djelujemo više, bolje i cjelovitije za sebe ili za slavu Družbe ili neke druge organizacije, nego za Boga. Spominjali smo to kada smo pisali o neslužbenom isusovačkom motu: Ad Maiorem Dei Gloriam.

James Martin u knjizi “Isusovački vodič za gotovo sve” govori kako se “magis ne ograničava samo na dostignuća isusovaca ili članova redovničke zajednice ili svećenika. Bilo tko tko sanja učiniti velike stvari za Boga, može živjeti magis. Velika djela često su tiha djela.” Bez obzira jeste li student koji se trudi biti izrstan u svojim redovitim obavezama, majka koja uz redovite obroke želi dodati desert nedjeljom, prijatelj koji umjesto filma izabire dugu šetnju u kojoj je spreman slušati, smijati se i plakati, svećenik koji će u ispovijedaonicu pustiti još jednoga iako je prošlo vrijeme, radnik koji umjesto prekovremenog izabire šetnju suncem da mu se duša napuni ljepote Božje.

Svako za sebe u odnosu na Boga traži svoj magis, u svakom trenutku iznova, bez uniformiranih pravila kako to učiniti, tražeći Boga za svjetlo. Jer magis nije pretjerana i nepromišljena aktivnost, već približavanje vlastitoj svrsi, hvaliti i štovati Boga i služiti mu. Koliko je nas, toliko je i naših jedinstvenosti, pa i magisa, stoga vas ohrabrujemo da se okušate tražiti magis i sami kušate kako je živjeti ga.