Vjerojatno ne postoji osoba koja s Modrava nije otišla barem za jedan komadić obogaćena. Iskustva, uspomene, ljudi. Naš Bog na Modravama želi nas ljubiti, odmoriti i u izobilju – darovati! Jer jednom kada daruje – ne štedi.

A o tome nam svjedoči i naša Magdalena. Kako i sama kaže: “Na Modrave dođeš bez ičega, a odeš kao najbogatiji čovjek.” Na Modravama je ubrala milijun plodova, a u srcu joj ovo mjesto ostaje zauvijek urezano jer joj je Bog upravo tamo darovao onoga za kojeg je pripremao njezino srce – muža. Priču o posebnoj povezanosti Modrava i nje najbolje da ti ispriča sama 🙂

Modrave zaista jesu mjesto gdje Bog ljetuje, gdje te čeka i zove da zaroniš s Njim u dubine njegove Riječi. Iako sam već dugo znala za njih, prijavila sam se prvi put tek godinama kasnije. No Božji ‘timing’ je uvijek najbolji. Možda je važno napomenuti da ne živim u Hrvatskoj. Odrasla sam u inozemstvu. Kako sam inače rodom iz Zagreba, znala sam za SKAC Palmu, dolazila na Mise mladih kada sam bila u Zagrebu i putovala na SHKM sa SKAC-om. Tako sam imala priliku više se povezati s mladima u Hrvatskoj. Shvatila sam da je prava vjera još živa, da zaista postoje mladi koji svoj život radosno predaju Gospodinovu i idu za njim. Vidjela sam kako je lijepo biti Hrvat katolik i svjedočiti ljubav za Boga i domovinu bez obzira na to gdje živim. 

Bogati plodovi

No za Modrave mi je trebalo još hrabrosti. Tatin bratić je bio sudionik na prvim Modravama, ali od tada je prošlo već dugo vremena i nisam znala što očekivati. Znala sam jedino da sam spremna ostaviti buku svijeta i otići na ljetovanje s Bogom. Na Modrave dođeš bez ičega, a odeš kao najbogatiji čovjek. Shvatila sam to tek kasnije, kada sam vidjela plodove i primila od Gospodina velike milosti.

Došla sam bez očekivanja. Bila sam ispunjena prazninom ovoga svijeta i nosila sam Isusu samo svoj grijeh jer mu nisam imala što drugo dati. Međutim, s tog komadića neba na zemlji otišla sam obogaćena, ne samo za jedno neopisivo iskustvo Božje prisutnosti u svakodnevnom radu i molitvi, nego za prava iskrena prijateljstva, za jednu divnu molitvenu zajednicu i za najveći dar ljubavi.

Zadivila me jednostavnost u svemu: u molitvi, u radu, u susretu s drugima. U toj jednostavnosti nalazila se neopisiva ljepota i radost. Imala sam možda prvi put u životu priliku suočiti se u tišini sama sa sobom u Božjoj prisutnosti i naučila tražiti Boga u svakodnevnim stvarima.

Spavali smo u šatorima, prali suđe u zemlji, a zube u moru. Slavili smo misu pod zvjezdanim nebom i pogledom na more, a pod maslinom ležali u tišini tijekom dnevne šutnje. Slušali smo pjesme modravskog boy benda, koji je u muškom šatoru skladao pjesme kojima bi nas navečer na pontonu zabavljao… Teško je otići s takvog mjesta nazad u svijet. No sada sam znala kako se suočiti sa svijetom i ipak imati Boga u sebi.

I jedna prava ljubavna priča

Međutim, Modrave meni nisu posebne samo po tome. Godinu dana kasnije moj brat i ja odlučili smo opet zajedno otići na Modrave. Velika je milost sa starijim bratom dijeliti takvo iskustvo. Neobično je to što smo upali u međunarodni termin u koji ja zapravo nikako nisam htjela. Još uvijek čuvam bilježnicu u koju sam zapisala sve termine koji dolaze u obzir i samo taj termin nisam zapisala. Već sam čitala svjedočanstva gdje su se bračni parovi upoznali na Modravama, ali nikad nisam pomislila da bi se to moglo meni dogoditi.

Ovaj put ništa nisam tražila od Boga, osim čistoće duše, tijela i pogleda. Nisam htjela da mi netko smeta u tom miru i odmaranju duše. Moj sada muž, bio je tada glavni animator, već šesti put na Modravama i suvereno je vodio cijeli program. Njegovo prvo udvaranje neću nikada zaboraviti. Pitao me hoću li mu pomoći oprati suđe… I tako smo prali suđe u zemlji i moru i upoznavali se dok nas je naša zajednička prijateljica, tada kuharica na Modravama, sa smiješkom promatrala i navijala za nas. Nije bila jedina kako smo poslije saznali. Divno je imati takve prijatelje koji su od početka uz nas svojim molitvama i podrškom. I čudesno je kako nam je Bog korak po korak sve posložio.

Zanimljivo je što taj međunarodni termin niti njemu nije bio favorit. Još je zanimljivije što nosi ime sveca kojemu sam se molila za budućeg muža (nije Josip). U jednoj knjizi pater Vatroslav Frkin preporučuje da se utječemo zagovoru naših hrvatskih branitelja i to na taj način da svaki dan za njih izmolimo jednu deseticu krunice. Dok sam tako molila za njih shvatila sam da si zapravo želim takvog muža. Muža koji je spreman žrtvovati se za obitelj i Domovinu, a u boj kreće s krunicom u ruci. Muža koji će mi biti glava i hrabro i mudro donositi odluke za sebe i nas, a sve to za ljubav, slobodu i na veću slavu i hvalu Božju. Modrave su mjesto našeg prvog susreta. Zato mi zauvijek ostaju u srcu.

Svima koji se dvoume hoće li se prijaviti na Modrave preporučujem da idu! Ne da nekoga upoznaju, nego da odmore dušu u jednostavnosti Božje ljubavi.

Jesi li spreman za milosnu ljetnu avanturu s Bogom? Dođi mu da te daruje u izobilju jer već je spremio Ljubav za tebe! Prijavnicu pronađi na linku.