Od Ignacija tebi, čitatelju #7 

Ignacijevo pismo 3014

Nastavljamo čitati što je Ignacije napisao Joani Argonskoj kako bi se izmirila sa svojim mužem Asconiusem Colonnom, vojvodom od Pallianija i Tagliacozza, od kojeg se otuđila.

Krajem studenog, 1552.

 1. Ako se mora voditi računa o časti i ugledu vaše ekselencije, što je sasvim ispravno, siguran sam da će ovaj put dovesti do nečeg vrlo izvanrednog. Jer čast je, pravo govoreći, nagrada zbog vrlina. Prema tome, što je velikodušniji i savršeniji čin kojim se ovo pomirenje ostvaruje, to će mu se pridavati veća čast. I što više taj događaj postane javniji i poznatiji, to će se više širiti slava o velikodušnosti vaše uzvišenosti, s tim veća slava za vas oboje, i na nebu i na zemlji.
 2. Dobro i plemenito srce vaše ekselencije treba biti dirnuto činjenicom da će se popraviti i unaprijediti čast senjora Asconiusa, koju vi i vaša djeca trebate gledati kao svoju.
 3. Stoga, ako vaša uzvišenost uzme u obzir vašu vremenitu korist, budite uvjereni da je to put kojim biste trebali ići, jer tako senjor Asconius postaje vaš zarobljenik i ostaje vaš rob. Iz toga slijedi da će, osim što će osigurati miraz za vaše kćeri, on platiti sve dugove i omogućiti vašoj ekselenciji da podmiri buduće troškove, budući da ćete vi biti gospodarica svega što on posjeduje, s ovlašću da vladate svime, koliko sam shvatio od samog senjora Asconiusa. Siguran sam da će ovo biti veliko olakšanje vašoj uzvišenosti, jer će vas osloboditi toga da budete na teret svojim prijateljima.
 4. Vaša bi uzvišenost također bila oslobođena određenih troškova jer bi troškovi za dio kućanstva, koje morate održavati, mogli biti razriješeni.
 5. Ovo je ujedno i najbolji način da očuvate vlastitu osobnu sigurnost, barem koliko ja dohvaćam, jer se na ovaj način vrlo efikasan lijek primjenjuje na ranu u srcu, osvajate dobru volju senjora Asconiusa i oslobodili ste se prilike da ste uvrijeđeni zbog njega i posljedično svakog straha, jer se nitko ne boji tamo gdje je ljubljen, a ne može vas ne ljubiti, budući da mu vaša uzvišenost vjeruje i časti ga na takav način. Tako će svi njegovi napori biti usmjereni na obranu vaše uzvišenosti, a ne suprotno.
 6. Čak i kada bi on ostao ozlovoljen (što, međutim, smatram nemogućim ako bi vaša uzvišenost poduzela ovaj korak), nije izgledno da bi bio osobno uvredljiv. Da se ne boji Boga, bojao bi se pape, cara, svojeg sina i cijele španjolske nacije. Shvatit će da bi takvo ponašanje uništilo njegov ugled, položaj u životu, sve. A koliko je onda manja vjerojatnost da će krenuti tim smjerom kad uvidi kako se ponizujete, kao što predlažem, te ste mu poslušni u svemu što je ispravno.
 7. Ako priželjkujete zadovoljstvo ili olakšanje, način da to dobijete jest da ostavite po strani svoj strah i nepovjerenje, svoju sumnjičavost i strepnju, koji će vam biti neizbježni ako ste stalno na oprezu u blizini svojeg muža, zbog toga što se ne predajete potpuno u njegove ruke.
 8. Još jedno sredstvo za postizanje tišine i mira uma jest da se riješite mnogih nelagodnih prilika koje trenutno imate. Tako ćete živjeti u duhovnoj i vremenitoj udobnosti u vlastitom domu.
 9. Štoviše, ako uzmete u obzir lakoću s kojom se to pomirenje može postići, sigurno je da je način koji sam predložio lakši od bilo kojeg drugog, jer izbjegava problematične metode pune okolišanja.
 10. Tražite li brzu nagodbu, stvar se može urediti još danas ili kad god vaša uzvišenost to želi, na način koji ja predlažem. Ako odaberete drugačije, uistinu ne znam kada bi se to moglo zaključiti.
 11. Naposljetku, neka vaša uzvišenost napomene da je ovo mišljenje onih koji su najviše predani vašoj službi u Kristu našem Gospodinu, i da je u ovom slučaju sasvim sigurno vjerovati drugima čak i više nego samome sebi.

Smjernice za produbljivanje

 1. Ignacije piše da se “nitko ne boji tamo gdje je ljubljen”. Koje strahove ti imaš, koji ti se najčešće javljaju i u kojim situacijama? Što ti se čini na što te Bog poziva?
 2. U čemu ili gdje te Bog zove u veće povjerenje i predanje, a odricanje sumnjičavosti i strepnje?
 3. Možda svemu tome pogoduje i okruženje ili način na koji živiš? Kojih se nelagodnih prilika možeš riješiti?