Mnogima od nas puno muke zadaje biranje filma koji ćemo pogledati. Od svih tih informacija i popisa dostupnih na internetu, najčešće se u njima pogubimo i na kraju odustanemo od gledanja bilo kakvog filma. Postoji jednostavniji način – kreiraj popis, nabavi pet do deset filmova pa idi po redoslijedu na popisu kako ih organiziraš. Drugim riječima, odluči jednom i onda ne trošiš vrijeme prije svakog filma. Ako vam je to i dalje muka i problem, donosimo vam ostatak Katarininog popisa za ovo vrijeme, popis iz glave. 

Korak 1. Uvodna molitva: 

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem. Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve vraćam; sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji. Daj mi samo svoju ljubav i milost, i to mi je dosta. Amen.

Korak 2. Odaberi i pogledaj film

1. The Blind Side (2009)

Još jedan film prema stvarnom događaju. Na inicijativu supruge, imućna obitelj preuzima brigu za dječaka, koji je odrastao bez oca i s majkom koja je ovisna o drogama. Film je zapravo o neprosječnim ljudima: neprosječnoj majci i kršćanki, neprosječnom dječaku – kako po svom fizičkom izgledu, tako i po svom obrazovanju, neprosječnom suprugu koji prati svoju suprugu… Dječak postaje slavni igrač baseballa. 
Nema baš mnogo filmova (ili ih ja nisam gledala) gdje je ženski lik herojski prikazan. Herojstvo ove žene (i njene obitelji) je jednostavno u tome da radi ono što smatra da Bog želi od nje, i to dosta tvrdoglavo i simpatično. Kao i u većini filmova koje ću navesti, nemojte očekivati nekakvo idealističko gledanje koje nas zavarava da trenutka kad odlučimo činiti dobro, sve ide glatko. 

2. Short Term 12 (2013)

Ovo je film koji sam gledala u svojim fakultetskim danima na Zagreb Film Festivalu. Prikazuje život u domu za problematične tinejdžere. Kada kažem problematične, fulavam poantu. Film zapravo prikazuje bol i kaos svakodnevice mladih koji se ne mogu i ne znaju sami nositi sa životom. Njihovi skrbnici nisu lišeni problema. Ali međusobno si svi daju ono što imaju. Kad god ga se sjetim, osjetim ono unutarnje navijanje za dobro. 

3. Odbjegla nevjesta (Runaway bride, 1999)

Romatnična komedija, klasik moje mladosti, koji sam zadnji put gledala na jednom ženskom druženju. Zabavno i dinamično, za odmoriti mozak, otkrilo mi je jednu jednostavnu istinu: vlastita nesigurnost i neodlučnost, ne slijeđenje onoga što jesam, ranjava druge. Sve sam to shvatila iz toga što glavna junakinja, koja je više puta u zadnji čas odustala od vjenčanja, ne zna ni kakva jaja voli, i iz razgovora koji s njom vodi njena najbolja prijateljica. Ne treba podcjenjivati jednostavnost i neobičnost nekih filmova.

4. Hotel Ruanda (Hotel Rwanda, 2004)

U zadnje vrijeme mi je zanimljivo koliko se nekakvi vanjski procesi, npr. rat, mogu primijeniti na osobne, recimo na nekakav osobni rat koji vodimo, sami sa sobom, s grijehom, ili s nekim drugim. Ovaj film izrazito je težak za gledanje, pogotovo kada si posvijestim da su se slični zločini dogodili i u blizini mene dok sam odrastala. Blizina i banalnost zla je zapravo ono što je teško. Opisuje genocid u Ruandi 1994. Gledala sam ga prvi put za domaću zadaću za jedan kolegij na faksu. Traženje krivca, neprijatelja izvana, krug nasilja koji briše svaku individualnost i omogućuje da svoje zločine stavimo pod kapu nečeg zajedničkog. Frustracija i brutalnost kao posljedica svega toga. Svijet koji dopušta da se sve to dogodi. Sve su to procesi koji se svakodnevno događaju – ne uvijek ovako brutalno, ali svatko od nas sudjeluje u nečemu ovakvome. Film mi je dugo predstavljao užas, a sad ga vidim i kao priliku za učenje i poniznost. 

5. Spotlight (2015)

Bostonski novinari prije 20- ak godina otkrivaju pedofiliju među svećenicima koja se događala 80-ih godina. Film je snimljen prema stvarnim događajima, a s obzirom na trenutna događanja i otkrića u Crkvi, vrijedi ga pogledati. Film me se najviše dojmio jer je stavio u fokus žrtve, i posljedice s kojima se oni nose, ili odlučuju da se više ne mogu nositi. A žrtve su žrtve ne samo svećenika, nego i svih koji odlučuju šutjeti na insinuacije. Zapravo je dobar prikaz kruga nasilja u kojem se bilo koja žrtva nađe i stigme koju nosi. Traži od mene i da se sjetim prvog filma s popisa, jer mi tragičnost palih pastira izaziva ne samo bol nego i bijes. Iako je prikaz holivudski, može biti poticaj da otvorimo oči i prihvatimo stvarnost i Crkvu baš takva kakva jest: ranjena i ranjiva, na najteže moguće načine. 

Korak 3. Egzamen:

Što sam doživio/doživjela?

Kako se osjećam nakon pročitanog teksta?

Na čemu sam danas zahvalan/na?

Što ću primijeniti/napraviti?

Korak 4. Završna molitva:

Dušo Kristova, posveti me.

Tijelo Kristovo, spasi me.

Krvi Kristova, napoji me.

Vodo iz prsiju Kristovih, operi me.

Muko Kristova, okrijepi me.

O dobri Isuse, usliši me.

Među rane svoje sakrij me.

I ne dopusti da se odijelim od Tebe.

Od neprijatelja zlobnoga, brani me.

Na času smrti moje, zovni me.

I zapovijedi mi da dođem k Tebi,

Da Te sa svetima Tvojim hvalim.

U vijeke vjekova.

Amen.