Dobro je razviti naviku svakodnevne molitve egzamena. Kroz egzamen možete promotriti svoj dan, primijetiti gdje je Bog bio prisutan i kako ste vi odgovarali na izazove dana. Možete zahvaliti, tražiti oprost za danas i moliti pomoć za sutra. Egzamen je odlična molitva „tragač“ koja vam pomaže da budete u kontaktu sa sobom i održite svijest o tome što vam se događa tijekom dana.

Egzamen vam može pomoći da spoznate koje dobre navike trebate razviti i isto tako da spoznate one koje ste već počeli razvijati. Kako raditi egzamen s tom svrhom? Trebate moliti egzamen konstantno, barem jedan tjedan, možda i nekoliko tjedana. Zapisujte iskustva, vodite bilješke o egzamenu i na kraju tjedna, pogledajte svoje bilješke i potražite odgovore na sljedeća pitanja:

  • U kojim sam situacijama ili dijelovima dana sklon/a frustraciji, ljutnji, tuzi?
  • Postoje li specifični grijesi, napasti ili slabosti koji se pojavljuju redovito ili vrlo često?
  • Za koje dijelove svog dana bi mogao/la reći da su uglavnom dobri?

Za svako od pitanja izradite analizu. Ako imate tendenciju osjećati frustraciju, tugu ili ljutnju u isto vrijeme ili ako ih osjećate neposredno prije ili nakon nekog događaja, označite okolnosti u vezi kojih tako osjećate. Razmislite, postoji li nešto zajedničko u svim okolnostima? Možda trebate ugasiti vijesti i upaliti glazbu ili audio knjigu dok vozite auto? Možda bi vam koristila kratka, strelovita molitva netom prije važnog sastanka ili zahtjevnog posla? Možete li povezati svoja raspoloženja s ciklusima spavanja ili hranjenja? Možda su vaša raspoloženja povezana uz prisutnost drugih osoba? Što biste mogli promijeniti ili prilagoditi da promijenite taj obrazac? Istu ovakvu analizu može se primijeniti na one grijehe u kojima ustrajemo. Pogledajte unatrag na svoj dan i potražite pokretače iskušenja ili misaone obrasce koji vas usmjeravaju u nezdravom smjeru, recimo, u ogorčenost, samokritiku ili strah. Zatim planirajte način suzbijanja iskušenja.

Kada prepoznate okidače i okolnost vezane uz one aspekte života s kojima ste zadovoljni, zapitajte se možete li te navike proširiti. Recimo, ako ste nedavno zamijenili igranje igrica na mobitelu s čitanjem prije spavanja mogli ste primijetiti da lakše utonete u san. Tada možete donijeti odluku da barem pola sata prije spavanja nećete pregledavati društvene mreže.  Ili ako ste recimo odlučili zahvaliti zahtjevnom susjedu na njegovoj brizi oko slobodnog mjesta za parkiranje automobila za vrijeme vaše zabave, možda ste primijetili da je susjed na vašu zahvalu velikodušno odgovorio i to vas je ugodno iznenadilo. Možda biste temeljem toga mogli donijeti odluku da svakom susjedu iskažete zahvalnost ako nastane situacija u kojoj za to imate priliku.

Naše ponašanje je uvjetovano našim navikama. Mogu proći tjedni i mjeseci bez da primijetimo koje su nam misli i ponašanja postali navika. I zato je molitva egzamena dobar i jednostavan način da produbimo svijest o sebi, svom ponašanju i uvidimo zašto se nekada ponašamo na određeni način. Svjesnost nam omogućava slobodu reflektiranja, planiranja i djelovanja. Naša ponašanja nam ionako postaju navike, pa zašto ne bismo onda svjesno oblikovali one dobre, koje nas vode u slobodu i mir?

Možda je prvi korak konkretnog upoznavanja s egzamenom i isusovačkom duhovnosti dolazak na druženje „Prijatelji u Gospodinu“ uoči proslave dana sv.Ignacija koja će se održati u četvrtak, 30. srpnja s početkom u 19:00h u dvorištu Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj.

Također, tada ćete imati priliku kupiti ignacijevsku publikaciju te se dublje upoznati s Centrom za Duhovnost – ignacije.hr koji za cilj ima ljudima, osobito mladima omogućiti dinamičan duhovni život.

 

Autor teksta je Vinita Hampton Wright, a preuzet je s ignatianspirituality.com