Suočeni sa životnim okolnostima nastalima zbog širenja bolesti COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) u cijelome svijetu, u Europi i u našoj Domovini, donosimo sažetak uputa i korisne linkove.

Aktivnosti i programi SKAC-a, kao i Misa mladih, se nastavljaju provoditi prema redovnom programu, ukoliko ne bude drugačijih uputa, na mrežnim stranicama, društvenim mrežama ili putem maila.

Bitno je naglasiti da svatko bude odgovoran prema sebi i ostalima. Ukoliko smatrate da zbog kontakta s drugima ili vlastitih simptoma, biste mogli biti potencijalno zarazni, ne uključujete se na aktivnosti s većim brojem ljudi.

Neka se u narednome razdoblju suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti:

a) svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne poteškoće;

b) svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;

c) starije osobe, a naročito kronični bolesnici;

d) sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s vjerničkom zajednicom u crkvi.

Ovim vas putem pozivamo da pratite upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i mjerodavnih vlasti, te da vodite računa o osobnoj odgovornosti kako ne biste ugrozili svoje bližnje.

Opće mjere zaštite:

• redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola

• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke

• izbjegavajte bliski kontakt (održavajte udaljenost od najmanje 1 metar, a po mogućnosti dva metra) s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma:

  • povišena tjelesna temperatura
  • kašalj
  • grlobolja
  • kratak dah

Također, prenosimo Uputu Zagrebačke nadbiskupije o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika koju možete pronaći na OVOME ČLANKU.

Kako pravilno prati ruke, pogledajte ovdje:
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf

Kako prilagoditi svakodnevni život u Hrvatskoj? Više pročitajte na linku: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Dodatne-upute-za-pojedince-kolektive-i-poslodavce.pdf

Europski biskupi u zajedničkom su priopćenju pozvali na molitvu za zaražene koronavirusom i zdravstveno osoblje koje o njima skrbi:

„Gospodine, oslobodi nas bolesti i straha, ozdravi naše bolesne, utješi njihove obitelji, podaj mudrosti odgovornima u vlasti, energiju i snagu liječnicima, medicinskim sestrama i volonterima, a preminulima vječni život”