Dok se naša ekipa lagano sprema za podizanje 20. Jednostavnog ljeta, prisjećamo se modravskih početaka:

“Na početku smo imali samo viziju, zemljište na Modravama i vjeru da će nam Gospodin pokazati put do realizacije projekta. Naše mogućnosti su uistinu bile ograničene. Da li smo (SKAC i tim Modrava) u to vrijeme bili svjesni zadataka koji su bili pred nama? Po meni, odgovor je jednostavan. Nismo.” svjedoči nam Ivica Sušac, jedan od organizatora prvih Modrava.

U Zagrebu smo prije bilo bilo kakvih aktivnosti naručili i dobili ovaj snimak, snimili, sanjali, vjerovali…

Organizacija Modrava i danas zahtijeva puno posla i financija, no prvih godina financijske konstrukcije projekta jednostavno nije bilo na samom početku, a nije bilo ni konkretnih sredstava na računu. Pisali smo upite za donacije i imali pregršt obećanja. 

Financije su bile jedan od većih problema u organizaciji prvih Modrava, no ono što je najviše ostavilo traga je nesreća kod Benkovca 27.06., zaustavila je projekt na kraće vrijeme u najkritičnijem trenutku priprema kampa. Morali smo dalje, ali bez p. Luke i Višeslava koji su bili na liječenju.

No Bog svoje ne napušta. Tako se organizacija kampa nastavila uz Njegovu pomoć kroz produženu ruku patera iz Družbe Isusove i volontera SKAC-a koji su sudjelovali u organizaciji. Prve Modrave su se održale, a o plodovima žrtve prvih organizatora Modrava najbolje svjedoče oni sami u svojim iskustvima koja su napisali po završetku prvog Jednostavnog ljeta:

  • Smatram da su Modrave postigle svoj cilj i da su mladi itekako zadovoljni, a većina ih najavljuje povratak sljedeće godine. Iako prve dane šokirani samim ambijentom u kojem nisu navikli boraviti, te dnevnim rasporedom koji im je ispunio cijeli dan, mladi su osluhnuli duh Modrava i zbližili se s prirodom, a vođeni rukom Božjom završavali su tjedan s iskrenim osmjehom i željom da se vrate na Modrave.
  • Osobno gledam na cijeli projekt Modrave kao na jedan veliki izazov na koji nas je pozvao Bog i dao nam mogućnost da rastemo u zajedništvu.
  • Želio bih naglasiti da su Modrave uspjele u cijelosti, te da je kroz dvomjesečni program prošlo više od 400 mladih iz cijele Hrvatske, koji su toliko pozitivno prihvatili ideju Modrava. Prošli su intenzivni duhovni program uz život koji im otkriva vrijednosti molitve, osobnog kontakta sa Bogom, fizičkog rada kao nečeg pozitivnog te uz druženje i međusobno upoznavanje zajedno opravdali smisao ovakvog kampa u Hrvatskoj.

Ivica je danas obiteljski čovjek. Svoje iskustvo s Modrava sažima u slikama jer “Sve se može iščitati iz njih”. Rado ih posjećuje sa svojom djecom i prisjeća se tog prvog modravskog ljeta: Mislim da su svi koji su posjetili Modrave tog ljeta, osjetili što znači živjeti model na temelju kojeg su Modrave od početne ideje i vizije zaista i postale duhovno – rekreacijski kamp za mlade. Bio je to svijet po mjeri i potrebama mladog čovjeka, nešto što smo im htjeli ponuditi kao paradigmu kako se živi, radi i moli. Vjerujemo da smo to i uspjeli.