„Modrave – mjesto gdje Bog ljetuje“ – tako je glasio prvi citat na koji sam naišao prilikom prvog dolaska na to posebno mjesto. No, prije nego li smo stigli do samog kampa trebalo je u brod utovariti sve kofere, torbe, vreće i ostale potrepštine. Dvojicu momaka i mene je zapala ta radosna uloga oblivena znojem dok je sunce pratilo svaki naš pokret. Nagrada je dakako bila slatka – brodom do samih Modrava. Bilo je to moje, a vjerujem i većine, prvo iskustvo plovidbe u kojoj je klizanje broda po površini mora, sudarajući se s valovima ostavljalo dotad nepoznat, ali ugodan osjećaj. Nisam tada ni slutio da me Krist „vodi na drugu stranu“ ne samo fizički nego i na svim ostalim razinama moga bića, ali upravo se to događalo. Brod je tijekom svih tih godina (p)ostao simbolom radosti i tuge, sastajanja i rastajanja, mirnoće i uzburkanosti mora. Svaki dolazak broda označavao je dolazak novih ljudi, ali jednako tako na kraju tjedna odlazak broda je označavao i odlazak svih onih s kojima si živio kao brat i sestra, dolazak broda usred dana je označavao kuharima da su došle nove namirnice pa je tako simbolično preko hrane brod bio i donositelj života na taj čudnovati poluotok. Dakako nije tu u pitanju bio brod kao brod, u pitanju je bio onaj koga je svatko nalazio u tom brodu – Krista. Taj mali brodić bio je simbol svačijeg života – brod kojim je trebalo svakog dana isploviti u nepoznatosti dana, brod koji je plovio i po mirnom i uzburkanom životu, brod na kojem je uvijek nekako bilo mjesta za još nekoga bez obzira na prekoračenje kilaže, brod na kojem je Krist čekao raširenih ruku svaku osobu koja je dolazila u naše živote…. Gledajući Petra vjerujem da je Krist vidio svakog od nas, znao je da ćemo posumnjati, da ćemo se pobojati i upravo u tome nas nije odbacio nego je pružio ruku i izveo nas u lađu Njegove Ljubavi. Svakoga od nas. Bez iznimke. Ako kažemo da je svaki čovjek otok, tada je Krist brod kojim spajamo te otoke. On je ostavio kao simbol Crkve lađu koja plovi nemirnim morem, kako plovi i svatko od nas u svojoj svakodnevici.

Brod na Modravama više je od prijevoznog sredstva, više je od drva, plastike i motora. Brod na Modravama je mjesto gdje Krist spava, sredstvo pomoću kojeg prilazi onima koji su se udaljili, traži one koje su si izgubili, približava jedne drugima one koji su se odmakli. Brod je puno puno više čak i od toga….

Stoga, ako imaš kao udovica dva novčića, mi smo ti zahvalni ako ubaciš samo jedan za taj modravski brodić, za mjesto gdje Krist spava. 😉

Matej, bivši Modravaš

Novčiće za brodić smo uz vašu veliku pomoć skupili, donacije za Modrave možete uplatiti na:

Udruga Studentski katolički centar Palma
IBAN: HR9124840081500146100
Opis plaćanja: Donacija – Modrave 2021
Poziv na broj: 2021-71

QR kod i HUB uplatnica