U borbi za život neprijatelj napada protiv života tako da ti predstavlja stvarnost kompliciranijom nego što jest. Zahtjeve koji su pred tobom predstavlja težima nego što jesu. I mnogobrojnijima. Sa ciljem da te okuje kojekakvim prividnim moranjima. I budući da te ne može pridobiti odjednom, polako te zasipa sa puno toga dok se ne iscrpiš. Pa i kad se odlučiš za dobro, potiče te na puno dobrih odluka odjednom, dok se ne slomiš pod gomilom tih istih dobrih odluka. Računa s time da te umori, razočara i obeshrabri.

U borbi za život važno je uvježbati vještinu vraćanja onome što život daje, usmjeravanje koraka za Isusom. To se može uvježbati samo kroz življenje sadašnjeg trenutka. Biti ovdje i sada. Zvuči uvijek jednostavno, ali baš to jednostavno je tako teško za živjeti ovdje i sada. To često ostane u želji za sutra. Pa kad odlutamo u vrtlog misli, kada nas uvrti moranje, želje, ideje, odgovornosti, krivnje, naše prošlosti i budućnosti, jedino što može pomoći da budem ovdje i sada jest tijelo koje je ograničeno i prostorom i vremenom. Pomaže postati svjestan toga kako se dišem, u kojem je stanju moje tijelo sada, i onda polako korak po korak… za Isusom.

U borbi za život Isus pobjeđuje neprijatelja koji nam oduzima dah i životnost, a na nama je da promatramo kako se to događa. Da motrimo koje aktivnosti nas pune životnošću, a koje isišu svaku snagu iz nas. I onda biramo što češće biti u onome što nam daje život, vraćati se vrelu života, ići za životom… hodati za Isusom. To se vježba.

Ako u tom vježbanju već posustaješ ili ne znaš ni odakle bi počeo, SKAC ti nudi priliku da dođeš među mlade koji biraju ići za Kristom. Nudi ti priliku da u jednostavnim uvjetima življenja u maslinskom vrtu zvanom Modrave uđeš u duhovne vježbe u šutnji. Te vježbe vodi sam Duh Sveti, a da jasnije čuješ kuda i kako za Isusom pomaže i pratitelj. Dani su jednostavno organizirani: malo tjelovježbe, redoviti i hranjivi obroci, fizički rad koji ti pomaže iz glave u srce, kupanje i počinak u visećim ležaljkama između maslina, sveta misa i cjelodnevno klanjanje, razgovor s pratiteljem i s duhovnikom… korak po korak iz glave u srce. Korak po korak za Isusom u ovom hodočašću života.

Prijavnicu i informacije možeš naći ovdje. Neka te u tvojim koracima za život prati Majka Crkva uz cvijeće i pjesmu! Baš kao na ovoj fotografiji iz procesije s prošlogodišnjih duhovnih vježbi na Modravama…