Čast nam je imati prijateljski razgovor s Milanom iz SKAC-a Osijek. Milana ti si prošle godine bila sudionik duhovnih vježbi na Modravama i voljeli bi čuti više o tome tvome iskustvu, ali najprije nam reci ponešto o sebi

Zovem se Milana Grujić. Dolazim iz Suhopolja, studiram matematiku u Osijeku. Trenutno sam aktivna u SKAC Osijek. U SKAC-u Osijek sam volonter i trenutno sudjelujem u akciji redovitih odlazaka u Banovinu i pomaganju ljudima čiji su domovi stradali u potresu. Također sam u organizacijskom timu 72 sata bez kompromisa i član sam volonterskog kluba, te sam završila 3D formaciju.

Kakvo ti je bilo iskustvo duhovnih vježbi?

Definitivno dosad najbolje i najdublje iskustvo u životu. U početku mi je trebalo malo vremena da dođem u kontakt sama sa sobom i da se maknem od svega iz svakodnevnog života. Kasnije, kada sam se opustila, bilo mi je dobro. Prva dva dana mi je bila teška tišina. Tih dana nije ništa do mene dopiralo, odnosno ja nisam dopustila da išta do mene dopire. Nakon toga se sve polako počelo slagati. Na početku me bilo strah ostaviti mobitel jer sam mislila kako sam potrebna svojima doma i da će me zvati kako bi riješila neki problem. Ali se na kraju ispostavilo da me nisu trebali.  

Je li te nešto iznenadilo ili zateklo?

Iznenadilo me koliko je Bog jednostavan, konkretan i blizak. A ja sam nekako cijelo vrijeme bila zatvorena da to vidim. Prije vježbi sam mislila da ću imati velike borbe u samim vježbama, ali na kraju mi je bilo lako hodati s Isusom kroz sve to.

Gdje ti je bio Bog?

Na kampu mi je pomoglo da dođem bliže k Bogu to što sam naučila usporiti i pustiti Mu da me vodi. Jedno popodne poslije kupanja kod pontona, odlučila sam prošetati bosa Modravama. Nije se tada u meni ništa posebno događalo, osim da sam usporila hod i bila usredotočena da ne stanem na bodljikavu travu. Istog tog dana, prije Svete mise počelo me boljeti koljeno. Odlučila sam nakon mise napraviti još jedan đir po Modravama prije spavanja. Ovaj put s bolnim koljenom hodala sam po istoj stazi kao i to popodne. Ali, sada sa snažnim osjećajem da je Isus uz mene i sa spoznajom da je hodao sa mnom i to popodne, samo sam ja bila usredotočena na krive stvari. Tako je to s boli. Približi nas Bogu, vrati fokus na najbitnije. To je početak našeg hoda koji je vodio do Njegovog Srca i srca naše Majke Marije. Srca koja mi postaju sigurna, bliska, nježna, brižna…

Vidiš li neku promjenu na sebi nakon tih duhovnih vježbi?

Naučila sam zastati nad stvarima, naučila sam i još uvijek učim biti sama sa sobom i puštati Boga u svaki trenutak svoga života i tražiti ga tamo. Naučila sam biti blaža prema sebi i prema drugima, biti blaga i nježna prvo prema sebi, a onda da to pretačem u odnose prema drugima.

Jesi naišla na neke prepreke prilikom vraćanja u svakodnevicu nakon duhovnih vježbi?

Bio mi je blagi šok vratiti se u svakodnevni život. Smetalo mi je da radio stalno svira, nije bilo tišine, smetali su mi neki razgovori koji nisu imali smisla. Tempo i brzina koju život vani zahtjeva su mi predstavile blagi šok nakon šutnje. To sam malo uspjela uskladiti, ali to je borba.  

Kako drugi mladi mogu prepoznati da su pozvani na ljetovanje u duhovnim vježbama?

Ne znam točan odgovor na to pitanje, ali mogu ispričati svoje iskustvo. To ljeto ja sam silno htjela kuhati na kampovima, o duhovnim vježbama nisam razmišljala. Znala sam da želim jednog dana otići na duhovne vježbe u šutnju, ali možda za godinu, dvije. Stigao je poziv od jedne moje prijateljice za kuhanje, tada se u meni nije ništa dogodilo. Isti dan naša Marija mi je spomenula duhovne vježbe u šutnji i kao da sam osjetila “pozvanost”, onaj osjećaj kad te nešto presječe. Slično kao kad te netko pozove i prozove tvojim imenom. Nakon tog susreta s Marijom stalno mi se u misli vraćala ta situacija, sve dok nisam ispunila prijavnicu iz trećeg puta. Iako sam do zadnjeg trena htjela odustati, ovo je bilo najbolje i najdublje iskustvo u mome životu.

Koliko je malo potrebno za radost, moguće je okusiti upravo u sklopu duhovnih vježbi na Modravama. Više informacija o ovogodišnjem programu i prijavnicu možete pronaći ovdje.