Nedavno smo vam spomenuli kako smo u ovom studentskom semestru pripremili različite edukacije kojima vam želimo pomoći da steknete vještine važne za izazove koji vam se nameću u svakodnevnim situacijama i odnosima s drugima. Do sada smo proveli dvije od njih – Granice i Emocije.

Granice

Kako reći ne? Na provedenoj radionici potvrdilo se da je to popularan i težak izazov za većinu ljudi. No, usmjerili smo se i na to da svoje granice ne pišemo samo govoreći “ne”, već i govoreći “da”.

Kada reći “ne” i kada reći “da”? To su pitanja na koja ne postoji jednoznačan odgovor. Opažajući svoje emocije, osvješćivanjem svojih mogućnosti (npr. vremenskih), emocija, stavova i vrijednosti postajemo svjesniji koji je odgovor prikladan – postajemo svjesniji svojih granica. Naša odluka o tome kada i kako postaviti granice u odnosima najprije treba ovisiti o razlučivanju – Gdje me ta odluka vodi? Bliže Bogu ili pak dalje od Njega? Želi li Bog da uvijek pomažem svima ili da se danas ipak posvetim učenju? Jesam li bliže Bogu nakon što si uskratim ručak kako bih pomogla roditeljima u nečemu?

Ne postoji univerzalan odgovor na svaku situaciju jer granice trebaju biti fleksibilne te se mijenjaju kako se mi razvijamo, kako se naši odnosi ili okolnosti mijenjaju. Ako su granice uvijek čvrste, ni odnosi ni mi sami ne možemo rasti unutar njih. Ako su preslabe, miješamo sebe s drugima ili s okolnostima, što nam otežava da radimo ono što bismo trebali. Glavni kriterij određivanja granica jest – Ljubav. Što to svakome ponaosob znači možemo saznati jedino u vremenu i susretu s Ljubavlju, što je i bio temelj edukacije.

Emocije

Na edukaciji Emocije usmjerili smo se na pitanje zašto ih uopće imamo i kada se javljaju. Time smo samo zagrebali površinu, ali napravili i prvi važan korak u nošenju s njima – prepoznali ih i prihvatili kao nešto što nam može biti dar. Svaka emocija ima svoju funkciju, nijedna nije sama po sebi loša.

Pater Jozić govorio je o njihovoj ulozi u odnosu s Bogom te podsjetio kako nam uvijek mogu koristiti da nas vrate u tračnice prema Njemu jednostavnim pitanjem – Kako ovako ljuta, tužna mogu nastaviti prema Njemu? Gdje je On u tome? Ostali smo s primjerom srditog i ožalošćenog Krista i pustili Ga da nam pojasni naše emocije.

Ako si propustio/la ove radionice, ali bi nakon pročitanog želio sudjelovati, možeš se prijaviti putem poveznice te ćemo te, kada se skupi grupa, obavijestiti o novom terminu.