Prijave za ovogodišnjih 72 sata bez kompromisa svakim su danom sve bliže i bliže, a time i brojna pitanja. Zašto doći, gdje i s kim ću biti, što ću raditi- mogu li ja to uopće? Uvijek je lakše uz riječi ohrabrenja i potpore pa zato pročitaj što je o svom prošlogodišnjem doživljaju rekla naša volonterka Veronika, jer možda je baš to ono što ti treba da se ove godine odvažiš i uđeš u novo volontersko iskustvo.

 

Ni 72 000 riječi nije dovoljno da se izrekne sve dobro što je projekt 72 sata bez kompromisa donio onima koji su bili dio njega, bilo tijekom organizacije ili volontiranja na akcijama. No, ipak ću pokušati barem odškrinuti prozor da zavirite u taj zeleni svijet.
Došavši u Zagreb na fakultet pred sobom sam vidjela grad s bezbroj mogućnosti gdje mogu volontirati, tj. svoje znanje i vještine davati na raspolaganje potrebitima i pritom učiti nove stvari te se družiti s drugim ljudima. Prilika za prilikom i još tisuću prilika, ali kako izabrati? Jer, želim i ovo i ono, mislim da bih pomogla i tu i tamo? I onda sam čula za 72 sata bez kompromisa: projekt koji garantira nova iskustva, nova prijateljstva i pomiče tvoje granice. Ali ima jedna caka, moraš se dati bez kompromisa! Pomislih: „A što ako mi se ne svidi akcija na koju me pošalju ili ne budem mogla nešto napraviti ili ne budem znala kako?“ Odgovor je ležao u mom srcu, odgovor je moje srce jer samo je ono potrebno da srušiš predrasude, pomakneš svoje granice i učiniš dobro djelo. Kad obučeš zelenu majicu i s drugim volonterima kreneš u akciju imaš neki cilj, ali zapravo je put do tog cilja ono što spaja ljude na ovom projektu. Svi se, barem malo, boje nepoznatog jer ne znaju kakvi izazovi se kriju u akciji koja je pred njima. Kad projekt bude gotov osjećamo se kao heroji i dan poslije, i onaj iza njega, i svi ostali dani više nisu isti, ne mogu biti isti jer shvatiš koliko malo je potrebno da nekoga razveseliš, a u isto vrijeme sebe otkrivaš i izgrađuješ. Mi sami stvaramo svoja ograničenja kada živimo i djelujemo u svojoj sigurnoj zoni. Izaći iz sigurne zone je teško, ali ako se događa na putu do plemenitog cilja, onda se stostruko nagrađuje.  


Veronika Štefanko