Zašto 3D?

Za 3D sam prvi put čuo kada je Pater Ike na svom Facebook profilu objavio poziv muškarcima da se pridruže 3D formaciji. Kao glavni motiv je naveo nedostatak kršćanski oblikovanih muškaraca koji su spremni i voljni ljubiti i žrtvovati se za zajednice u kojima se nalaze. Paterove misli su me potaknule na razmišljanje, te sam analizirajući svoje trenutno stanje shvatio da mi je unatoč duhovnom uzletu potrebna konkretna i metodična formacija koja će mi pomoći u kvalitetnijem obnašanju uloga koje mi je Bog namijenio. Budući da je 3D nudio upravo ono što mi je u tom trenutku bilo potrebno, prijavio sam se i željno iščekivao prvi sastanak u prostorijama SKAC-a.

Što sam u 3D-u dobio?

Ono što me najugodije iznenadilo na prvim predavanjima i sastancima unutar grupe je izrazito pozitivna atmosfera, drugačija od svakog prethodnog iskustva kojeg sam imao. Zaista se moglo osjetiti Božje vodstvo i Njegov Duh. Ono što nisam očekivao a posebno mi se svidjelo je što smo na predavanjima mogli dobiti uvid u osnove naših psiholoških i emocionalnih stanja koji idu u korak sa duhovnim. Tom metodom smo dobili širu sliku o nama samima te smo mogli dublje upoznavati dubine naših bića. Svakim novim predavanjem i sastankom unutar grupa su rasli i naši odnosi, te smo se počeli osjećati kao zajednica. Budući da je centar naše grupe bio Krist, odnosi nisu bili hladni i formalni, već smo se zavoljeli kao braća i sestre. Iskustvo takve blagodati sa sobom nosi brojne plodove koje ćemo nadam se ubirati i nakon završetka naše formacije.

Nakon 1. Godine 3D-a…

Po završetku 3D-a sam primjetio promjene u svom ponašanju prema sebi i okolini. Budući da je na prvoj godini akcent na spoznavanju samog sebe, mogu reći da sam identificirao segmente nutarnjeg bića za koje nisam znao da postoje niti kako djeluju na moj Duh, dušu i tijelo. Na 3D-u sam naučio kako dopustiti Kristu da preobrazi moje mane i slabosti u snage koje će mi pomoći služiti u ljubavi. Molitva egzamena u kojoj stvaramo osobni odnos s milosrdnim Kristom nam može osobito pomoći u otkrivanju svakodnevnih postupaka koji koče naš duhovni napredak. Najljepša spoznaja je znati da se ne moramo sami mijenjati, već preobraziti zajedno s Kristom. Ako se oslonimo samo na vlastite snage, što često radimo, padamo pod teretom vremenitih briga. Najvažnije što sam (na)učio na 3D-u je kako se uspraviti i nastaviti hoditi zajedno s milosrdnim Kristom.

Ante Grubišić

Više informacija o samome programu kao i prijavnicu možete naći ovdje: 3D formacija