Već godinu dana u magli mi stoji sjećanje na prijavu na SKAC-ovu 3D formaciju. Iako mi je povod nešto jasniji, uzrok mojoj prijavi ostaje nepoznanica. Pouzdajem se stoga u Božju providnost te neću ovdje niti nastojati odgonetnuti koji je razlog moje prijave na 3D, već zašto sam sada siguran da sam prije godinu dana donio pravu odluku.

Od početka programa pratila me moja loša osobina, ponos, pa mi prihvaćanje toga da trebam promjenu nije najbolje leglo. Međutim, gledajući i diveći se upornosti drugih sudionika iz moje grupe i svih s prve godine 3D-a koji su hrabro koračali naprijed, shvatio sam da nema razloga da ne krenem i ja te sam tako vrlo brzo uspio potisnuti ponos. Prvo čemu sam se učio na 3D-u jest kako je važno ponovno osvijestiti one bitne trenutke u danu i zatim ispitati svoju savjest. Kako je papa Franjo u jednoj od svojih propovjedi rekao: „Ne dopustite da vam srce bude autocesta.“ Jedan od načina kako ne dopustiti da nam srce bude autocesta osjećaja koje ne možemo usporiti, kako bismo se zapitali što nam njima Bog želi poručiti, molitva je egzamen te metoda magis krug koje djeluju poput uspornika na cestama.

Spoznati samog sebe i kontinuirano se mijenjati preduvjeti su za ostvarivanje dubljeg odnosa s Bogom. Kao student politologije koji smatra da je društvena angažiranost pojedinca ključ stvaranja boljeg društva imao sam poriv mijenjati stvari oko sebe, a najviše ljude. Na 3D-u ubrzo sam shvatio da neću na tom putu daleko doći ako druge nastojim mijenjati. Uostalom, kako slijepac može voditi slijepca? Oblikujući sebe oblikujemo odnos drugih prema sebi i drugima jer ako je osoba drugačija, drugačiji će biti i način ophođenja prema toj osobi. Sada mogu reći da je to za mene jedan od najvećih plodova prve godine 3D formacije. Neizostavna je u toj težnji ka promjeni strpljivost sa samim sobom, a koje uvijek tako manjka. Bog strpljivosti za nas sigurno ima jer – dan kada siješ sjeme nije dan kada jedeš plod.

Ako i ti želiš vidjeti tijekom godine plodove u svom životu, posij sjeme – PRIJAVI SE na 3D formaciju.