Vjerojatno ste barem jednom čuli rečenicu ,,Nisi ti prvi pronašao Boga, nego je On prvi pronašao tebe” i u tome je sva istina. Njemu je potreban samo naš maleni, iako toliko puta malovjerni i nesiguran ‘DA’, ali sasvim dovoljan da nas obuhvati sa svih strana i učini od naših života ono što samo On može učiniti. Kako se Gospodin očitovao u životu našeg Jerka, polaznika 3D formacije, pročitajte u nastavku..

Kada razmišljam o 3D formaciji prvo što mi padne na um su katolički ljetni kampovi i hodočašća. Sve osobe koje sam upoznao i koje su iskusile kampove ili hodočašća uvijek su se vraćali drugačiji, s pozitivnim promjenama. Nakon kampa na Braču, osjetio sam slično iskustvo i imao sam želju da promijenim svoj život. Kada sam se vratio kući, počeo sam osjećati da su mir, radost i pozitivno ozračje s putovanja počeli polako nestajati. Kao vatra koja se zapalila i s vremenom ugasila. Nakon kampa poželio sam da ta vatra i dalje nastavi gorjeti u meni.

Želja je bila ta, da misa, ispovijed, molitva i klanjanje postanu sve češći, ma mogu reći čak i svakodnevni. Kako sam došao do formacije? Jednostavno, moj dobar prijatelj se odlučio za iskustvo 3D formacije, pa je pozvao i mene da mu se pridružim. Nisam ni znao što je 3D te sam vrlo vjerojatno iz tog neznanja i straha od drugačijeg i nepoznatoga osjećao laganu odbojnost prema cijeloj toj ideji. Iz pristojnosti, poštovanja prema prijatelju i dobroj vjeri da me ne bi pozvao na neko novo iskustvo u koje on sam ne vjeruje da bi bilo dobro za nas, odlučio sam doći na prvo predavanje. Nervozan, bezvoljan i pomalo prazan dolazio sam na prva predavanja, a vraćao bih se ispunjen mirom i radošću. Možda ono najvažnije što sam spoznao je da sam shvatio koliko toga ne znam, prvenstveno o sebi, ali i o drugima. To me nagnalo da pružim priliku sebi, samoj formaciji i SKAC-u. Predavanje koje je vodio duhovnik Tomislav Rukavina nagnali su me da svoju duhovnost i odnos s Bogom još više učvrstim. Shvatio sam da 3D formacija može za mene postati kao ljetni kamp koji će trajati tri godine. Svakog ponedjeljka se održavao nagovor, tj. predavanje nakon koje smo u grupama raspravljali o obrađenoj temi, uz razmatranje sv. Pisma. Ubrzo sam shvatio koliko toga moram promijeniti na sebi. U zajedništvu s Bogom shvatio sam što mi je mijenjati u životu. Bitno je naglasiti da su misa, molitva i ispovijed bili temelji za kvalitetno usmjerenje u tom turbulentnom razdoblju promjena. Da ne duljim ukratko ću istaknuti što sam sve iskusio, spoznao i dobio. Prije svega, kroz razgovor i ispovijedi s duhovnikom naučio sam puno o crkvenom nauku, a to mi je pomoglo da naučim puno o samome sebi i odnosu s drugima. Nadalje, pronašao sam ugodno i kvalitetno društvo s kojim sam u zajedništvu iskusio fizički rad, volontiranje i rad s najpotrebitijima. A pored toga, izletima i hodočašćima doživio sam nevjerojatna iskustva preko kojih sam sklopio divna prijateljstva. Smatram da me Bog kroz 3D najviše promijenio iznutra. Usudio bih se reći da svaki dan otkrivam što čini i mijenja na meni. Loše navike su počele nestajati, a vjera i povjerenje u Boga su postajali sve čvršći.

Još kao dijete molio sam Gospodina da me mijenja i da budem onakav kakvog me On zamislio. Sada uviđam da Bog od početka ima plan za mene i na meni je da Ga slijedim jer vidim koliko mi je dobra pružio u životu. Putovanje, upoznavanje, mijenjanje, sve to i dalje traje. Radostan sam kad pomislim kako vatra konstantno gori u meni, no želim da svakim danom gori sve jače i da sam bliži Bogu. Treća sam godina 3D-a i s velikim iščekivanjem očekujem početak posljednje godine formacije.

Jerko, polaznik 3D formacije