Dragi budući sudioniče,

jednom kada uđeš u proces 3D formacije moraš biti svjestan da će se bitno mijenjati i nanovo formirati tri ključna odnosa u tvome životu. Odnos prema samome sebi, prema Bogu i prema bližnjima. Upravo u odnosima najviše su vidljivi plodovi 3D formacije. Na kraju godine pitat ćemo te do kojih je promjena u tvojim odnosima došlo, a čitajući osvrte sudionika prethodnih godina, već sada imamo smiješak na licu iščekujući tvoje.

Krenimo s tobom. Grub si prema sebi i nemaš strpljenja? Lako se ljutiš i čangrizavost ti je drugo ime? Ne poznaješ ni ne prihvaćaš sebe? Vidiš samo ono što štima na tebi ili pak misliš da si pun mana? Nesiguran si? Nisi jedini koji se borio s nečim od toga. Mnogi su upravo uz pomoć 3D formacije promijenili to. „Hrabriji sam i čvršći.“ „Slobodnija sam i radosnija.“ „Manje se ljutim i više zauzimam za sebe.“ „Nježnija sam prema sebi.“ „Imam više strpljenja sa sobom.“ „Više ljubim sebe i bolje se poznajem, svoje slabosti, ali i talente.“ „Počela sam se prihvaćati onakvu kakva jesam – sa svim svojim manama i vrlinama. Zahvalniji sam.“ „Sigurnija sam u sebe i više cijenim dobro kojim sam darovana.“ Ovo su samo neke od promjena koje su tvoji prethodnici uočili na sebi.

Ali u ovome svijetu ne možeš preživjeti sam. Stoga nam je Bog podario naše bližnje kako bi zajedno s njima kročili prema Njemu. Koliko mu je to bitno govori i Njegova zapovijed – “Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.” No ponekad to i nije baš tako lako, zar ne? Ponekad je teško ljubiti. Teško se dati za drugoga. Ponekad si previše umoran, ponekad sebičan. Ponekad si lijen, ponekad ne znaš kako. Nisi dovoljno hrabar i odvažan. Stvaraš zid oko sebe. Često nam je lakše drugoga suditi nego ljubiti. Često nam je lakše o sebi pričati nego drugoga saslušati. Ali ti nisi zapravo takav. Stvoren si za bolje od toga. Česta promjena i odgovor na ovo bio bi to da su ljudi postali spremniji saslušati i pomoći drugima, osjetili su potrebu za davanjem, postali brižniji i suosjećajniji, spoznali da je Bog i u onima koji u Njega ne vjeruju, njihovi odnosi s drugima postali su otvoreniji jer su se odvažili biti ranjivi. A posebno bih ti istaknula ovu misao – Prenosim radost ljudima jer je i sama osjećam u srcu.” Usudila bih se sada ti reći da je upravo u tome ključ svega. Svojom radošću zapali druge.

A takva radost u srcu može dolaziti samo od Njega. Kako bi ljubio druge moraš prvo ljubiti sebe, a sebe ne možeš ljubiti ako ne ljubiš Boga. A da bi ga ljubio, prvo Ga moraš spoznati. Njega, Njegovu prisutnost u tvome životu i Njegovu bezgraničnu ljubav za tebe. Shvaćaš li koliko si čudesan i jedinstven? Koliko si Njemu savršen bez obzira na sve svoje nesavršenosti? Koliko si ljubljen bez obzira na sve svoje slabosti? Shvaćaš li da je On s tobom u svakoj sekundi tvoga dana? Slušajući naše sudionike, uvijek nam je najljepše čuti promjenu njihova odnosa s Bogom. „Postao je živ, sveprisutan, uvijek uza me.“ „Pronalazim ga sve češće.“ „Svjesniji sam da je sve što imamo dar i da me voli i onda kad sam najgori.“ „Naučila sam se moliti. Samo stati i s Njim razgovarati. Naučila sam da imam srce i da mogu njime moliti. Ne izgovaram više isprazno riječi molitve, nego sam ih počela osjećati.”Kada čujemo rečenice poput ovihznamo da ova formacija služi svojoj svrsi – vodi mlade ljude prema Bogu, formirajući ih pritom na tom putu da na kraju postanu ono za što ih je Bog naumio.

Za kraj, završila bih ovo s jednom mišlju naše sudionice:

“Geslo koje mi je jako pomoglo je „God bless this mess“. 3D me naučio da bez ljubavi ništa ne vrijedi. Da ima toliko toga u meni što nije na mjestu, ali s Božjom milošću se sve pomalo slaže. Naučio me da se do kraja neke stvari neće promijeniti, ali da se konstantno i iznova moram odlučivati za ljubav.”

Budući naš sudioniče, znaj da tvoji odnosi ni nakon 3D formacije neće postati savršeni. S vremena na vrijeme i ti ćeš iznevjeriti i sebe, i Boga i najboljeg prijatelja. Bit će ti kasnije zbog toga teško. Ali nemoj zaboraviti na ljubav. Na ljubav koja je temelj svih naših odnosa. Ljubav koju Bog ima za tebe i kada se udaljiš od Njega. Ljubav kojom ti tvoj prijatelj oprašta i kada si ga povrijedio. Ljubav zbog koje ti nećeš biti grub prema sebi nego se potruditi postati bolji. Na ljubav koju biraš iznova i iznova i zbog koje ćeš Bogu prići bliže i za druge se dati više. I najveći nered uz ljubav postaje red. Ako želiš rasti u ljubavi i odnosu sa svojim bližnjima, s Bogom i sa samim sobom PRIJAVI SE na 3D formaciju i postani dio naše male obitelji.