3D formacija kao jednu od osnovnih metoda koristi eksperimente. Nije tu riječ o kemiji, već o drevnom isusovačkom načinu odgoja. Eksperimenti su dakle važan dio ignacijevskog odgoja i iskustva 3D formacije. Cilj je kroz konkretne aktivnosti pomoći sudionicima pronaći Boga u svakodnevnom životu, u svojim aktivnostima i osobama koje susreću – čak i tamo, gdje ga nikada ne bi očekivali.

Eksperimenti su kao mali laboratorij u kojem zajedništvo raste i bez obzira na rezultat pokusa, puno je važnije da rastemo u svome DA, da dajemo više nego da savršeno realiziramo eksperiment.

Eksperimenti se temelje na timskom radu, stvaraju zajedništvo i smještaju mlade u nesvakidašnje situacije koje doprinose njihovom razvoju, snalaženju i rastu cijele osobe. Od mijenjenja guma na autu do pečenja pite, od čišćenja šuma do služenja osobama s posebnim potrebama – sve su to prilike za otkrivati i sebe i druge i nalaziti Boga u svemu tome.

Pitali smo sudionike: Što su tebi osobno donijeli eksperimenti? Što su značili za tvoj svakodnevni život?

Evo što su rekli:

Pomogli su mi da prevladam strah od nekih situacija i izađem iz svoje komfort zone i tamo nađem Boga.
Pokazali su mi za što sam sposobna, a mislila sam da nisam.
U eksperimentima sam vidjela kako reagiram na pojedine situacije i u nekima posebno otkrila svoju nestrpljivu stranu i nedostatak poniznosti i svega i svačega. Isto tako, u nekima sam otkrila koliko me zapravo ispunjuju i koliko zahvalnosti i radosti proizlazi iz
najmanjih, čovjeku nekad ‘nebitnih’ stvari, a posebno iz prirode koja donosi mir.
Ja sam nastavila s volontiranjem. Volontiranje me obogatilo, smekšalo mi je srce. Tu sam otkrila mjesto gdje mogu liječiti svoju sebičnost i ostvarivati izlaženje iz sebe.
Eksperimenti su mi pomogli da izađem iz sebe i napravim nešto konkretno za druge. Imali su utjecaj i na moj svakodnevni život jer su mi otvorili oči u pogledu na neke stvari te sam također i stekla neke nove vještine koje će mi koristiti u svakodnevici. Uz to sve sam dobila i predivan osjećaj zajedništva.
Odveli me na mjesta na koja sam ne bih tako lako i glatko i voljno došao! Pomogli mi po pitanju odnosa sa suprotnim spolom.
Susret s beskućnicima. Ohrabrio me za susrete, povećao zahvalnost.
Bilo mi je jako dobro što smo trebali promatrati stanje u kojem se nalazimo dok smo na eksperimentu. Nikada se zapravo nisam zaustavila nad svojim stanjem kada bih negdje volontirala ili s nekim komentirala to naglas. Kada smo podijelili svoje osjećaje i stanja, bilo mi je stvarno prekrasno. Otkrila sam puno stvari o sebi i postala sam svjesnija sebe. Ta iskustva su me vratila meni. Dosta duboko mi je to ostalo urezano.

Detaljnije informacije o programu za cjeloviti razvoj osobnosti i samu prijavnicu za prvu godinu naći ćeš ovdje: http://skac.hr/3d-formacija-prijavi-se-da-ti-zivot-poprimi-nove-dimenzije/