U sklopu 3D formacije prolazimo različite eksperimente, a sve kako bi došli do iskustva života. Jedan takav eksperiment je i volontiranje sa beskućnicima u suradnju sa udrugom Savao. Kakvo je to iskustvo bilo grupi Razboriti možeš pročitati u sljedećim recima!

/wp:paragraph wp:paragraph

Mene je osobno bilo strah da ne bih rekla ili napravila nešto krivo, jer nemam iskustva u radu s beskućnicima. Najveće iznenađenje mi je zapravo bilo to što su oni počeli pričati sa mnom, i polako se suzbio taj moj neki strah. Bilo mi je lijepo vidjeti što su se najeli, ponijeli za doma, i malo međusobno popričali (i s nama). Tek poslije sam to doživjela na nekoj višoj emocionalnoj razini, kad sam krenula razmišljati o tome u kakvim uvjetima zapravo žive, a unatoč tome imaju mjesta za šale i za lijepu riječ. Pomoglo mi je da više cijenim stvari koje imam, a na koje prije nisam obraćala pozornost. Također, kad mi dođe da se osjećam potišteno zbog bilo koje stvari, opet se sjetim njih i tog kako su me iznenadili u razgovoru. Vidim da mogu biti radosna, jer imam razloga biti, i da se otrgnem od stvari koje mi govore suprotno.

/wp:paragraph wp:paragraph

Kad nam je Kate rekla u grupi da ćemo ići volontirati s beskućnicima na glavni kolodvor, iskreno malo me bilo strah kako će to izgledati. Zamislila sam ljude koji leže po klupama na glavnom kolodvoru i da ću ja morati odabrati jednu osobu kojoj ću prići, razgovarati s njom, ponuditi joj nešto za popiti i pojesti – ali to je bilo drukčije nego što sam zamislila. Prvo smo se mi iz grupe našli u pučkoj kuhinji kako bi pripremili sendviče. Nakon toga smo se uputili prema glavnom kolodvoru. Kada smo došli pored glavnog kolodvora izvadili smo hranu i piće koju smo donijeli za beskućnike. Ta hrana se uvijek dijeli u isto vrijeme na toj lokaciji tako da su oni bili o tome informirani. Dijelila sam sendviče, ali nisam ih morala tražiti po klupama niti se bojati ako kome od njih priđem da će me odbiti oni su sami došli do mene i tražili me sendvič. To mi je baš bilo olakšanje. Za vrijeme dijeljenja jedan je mladić pitao može li dobiti kave u bocu za sutra ujutro. To me baš bilo dotaklo.

/wp:paragraph ]]>