Najavni tekst o ovom ciklusu radionica trebao je izaći u ponedjeljak. Ali, zaboravila sam pa smo pomaknuli rok na srijedu. I, došao je utorak navečer kada pišem ovaj tekst koji je već davno trebao biti dostupan Vesni i Emi da ga mogu objaviti na vrijeme. Probila sam rokove. Vesna kaže da nisam probila njene granice, i zasad joj vjerujem, ali, prešla sam svoje granice. Olako sam preuzela zadatke koje – već dokazano – ne stižem obaviti.

 

Vremenske granice jedan su vid granica. Sigurno imate prijatelje – ili ste vi takav prijatelj – koji kasni drugima. I sigurno ste nekad iskusili ljutnju ili prigovaranje zbog toga. Kršenje vlastitih granica (recimo vremenskih) neminovno utječe i na tuđe granice. Često su to prekršene emocionalne granice pa se recimo naizgled banalno kršenje vlastitih vremenskih ograničenja često vidi kao nepoštivanje, omalovažavanje drugih ljudi. Tema granica je vrlo aktualna posljednih godina. O tome nam svjedoče brojne knjige o granicama, ali i poznati američki svećenik Fr. Mike Schmitz.

 

 

Zašto smo u SKAC-u temu o granicama odlučili nazvati Više u slobodu? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan: poznavanje vlastitih granica omogućuje da se ponašamo neovisno o tuđim reakcijama, očekivanjima, neovisno o obzirima ili lažnim slikama “kako se to kršćanin treba ponašati”. Slobodni smo biti ono što jesmo. Slobodni smo biti onakvi kakvima nas je Bog zamislio. A pitanje tko smo i što zapravo naše granice “čuvaju” prvo je pitanje koje si trebamo postaviti. Kad znamo tko smo, bit će nam i lakše prepoznati kada nismo baš svoji – kada pristajemo na stvari na koje ne želimo pristati ili ne pristajemo na stvari na koje želimo pristati. Što znači imati “zdrave granice” u u kojim odnosima to ide, u kojima smo iscrpljeni jer nas netko crpi – od mame koja se petlja u sve preko radnog kolege koji jednostavno ne prestaje pričati?

 

Na ovom ciklusu ćemo se baviti tim pitanjima, a namijenjen je svima koji su spremni proraditi na sebi u konkretnim odnosima, koji žele znati kako reći “ne” i kako reći “da”, kojima često govore da ih drugi iskorištavaju ili pak da “ne daju blizu sebe”, koji često šute jer “nemaju prava nešto reći” ili koji jednostavno ćute da im granice mogu biti bolje.

 

Ciklus radionica odvija se kroz 4 termina u ožujku (9., 16., 23., 30.) od 17:45 do 19:45h, a osim obveznih dolazaka na radionice, od sudionika se očekuje dodatni individualni rad kroz tjedan u trajanju 60-90 minuta. Ciklus vode Katarina Šimić i Marija Selak, a prijaviti se možete OVDJE.