O tome zašto je za jednog kršćanina važno služenje govore mnogi biblijski (Mt 25,31-46, Lk 10,25-37, Iv 13, 1-12) i crkveni dokumenti (npr. Enciklike Fratelli tutti, Laudato Si’, Deus Caritas est), pa i sam je sveti Ignacije prepoznavao važnost susreta s ranjivim skupinama za isusovačke novake (Ustanove DI, 66). 

 

SKAC Palma jednom mjesčeno organizira odlazak u tri institucije u kojima se mladi susreću s ranjivim skupinama: Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Kuća “Sv. Vinka Paulskog” – Oborovo, i Kuća sv. Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu
Sve tri lokacije su na neki način udaljene od grada. Gornja Bistra nam je prema zapadu, Oborovo prema istoku, dok se na Vrhovec moramo malo uspeti. Kao da i u tom odlasku na ova mjesta iščitavamo Kristov način rada: prije važnog događaja običavao bi se popeti na goru, otići na drugu obalu, udaljiti se od trenutnog mjesta boravišta. Tako i nama u SKAC-u ova iskustva znače upravo to: odmaknuti se od svoje svakodnevice da bismo u njoj mogli živjeti svoj magis

 

Pater Mislav je već nekoliko puta bio u Gornjoj Bistri, kao i u Oborovu te nam govori kako je na ovim eksperimentima:  strah normalan, kao i nelagoda pri susretu. Međutim, sam susret nam pomaže da nadiđemo tu nelagodu. U tom susretu upoznajemo nekog drugog sebe. To iskustvo susreta s onima koji su na neki način isključeni iz društva nam pomaže da dotaknemo život. 

 

Jednostavnost – u svemu!

 

Svaki od eksperimenata ima svoje voditelje koji naše mlade pripremaju za eksperiment kroz davanje praktičnih i konkretnih informacije, ali daju i putokaz kako naći Boga u tom iskustvu. Tako nam jedna od sudionica eksperimenta opisuje kako se je odvažila prijaviti na ovaj eksperiment: 

 

Odlučila sam se za ovaj eksperiment kako bih se suočila sa nekim vlastitim predrasudama, ali i iz znatiželje kako ću se snaći u takvoj, nesvakidašnjoj situaciji. Od samog početka sam primjetila jednostavnost, kako u komuniciranju nas volontera i voditeljice, tako i u druženju s djecom. Družila sam se s više njih, sa svakim po malo, na njima prilagođen način. Odlazak u parkić, ljuljanje i pjevanje, igraonica, susretanje dječaka i njegove mame na hodniku koji su nam se pridružili, loptanje s njim. Sve je dolazilo spontano. Bilo mi je baš lijepo iskustvo, nešto što ne možeš vidjeti svaki dan i što te natjera na neko dublje promišljanje. Posebno mi je drago ostalo loptanje s dječakom, nešto tako jednostavno i naizgled malo, a toj osobi puno znači, a također i pjevanje s jednom curom dok smo se ljuljale vani. 

 

Hoćeš? Hoću!

 

“Hoćeš ići s nama u Oborovo?” glasilo je pitanje, a ja spremno odgovaram: “Hoću!” Bez puno razmišljanja utipkavam svoje ime i podatke u tablicu za prijavu. Dani prolaze, bavim se obavezama i svakodnevnim zanimacijama i ni u jednom se trenutku ne pitam što zapravo idemo raditi u Oborovo. Bliži se subota i odlazak u Caritasovu kuću “Sv. Vinko Paulski”. Sjedam u auto i dolazim na mjesto sastanka. Upoznajem se s ostalim volonterima i posebno se radujem onima koje već poznajem. Voditelj eksperimenta, nas detaljno informira o eksperimentu, priprema nas i ohrabruje. U tom trenutku shvaćam što je zapravo eksperiment u Oborovu – provesti poslijepodne u druženju s odraslim ljudima s tjelesnim i intelektualnim teškoćama (Iako je sve pisalo u Notionu, ali nisam čitala. Valjda mi je bilo dovoljno to što ide “ekipa”…). Bilo kako bilo, postajem svjesna svojeg straha. Hoću li se moći opustiti? Hoću li znati kako reagirati, što reći? Molim Isusa da ide sa mnom.

 

Stižemo u kuću, a štićenici nas dočekuju raširenih ruku, sjajnih očiju i širokog osmijeha. Strah polako nestaje. Upoznajem se sa štićenicima, plešem, pjevam, molim, jedem tortu i uživam u svakoj minuti zajedničkog druženja. Raznježena sam, radosna, prisutna i ne želim otići. Hvatam pet minuta da se odmaknem i razmišljam kako sam ovdje došla zbog “moje ekipe”, a štićenici su me već na samom početku primili u njihovu. Zahvalna sam što sam među njima i što imam priliku tako snažno osjetiti Božju prisutnost.

 

A ti? Hoćeš li i ti s nama poći na Vrhovec, u Gornju Bistru, Oborovo? U Susret?
Prijavnica je ovdje, a detalji eksperimenata unutar prijavnice.