LJUBAV JE ZAISTA NESLOMLJIVA

Pred nama je niz razmišljanja patra Luke Rađe, svećenika, isusovca, studentskoga katehete, karizmatskoga duhovnog vođe ljudi koji su tražili istinu, odgovore na tisuću životnih pitanja, put u život, smisao života, put do Boga. U ovim razmišljanjima on je otkrio dio svoga srca. Hrabro, velikodušno, s ljubavlju. U iskrenoj namjeri da pomogne prijatelju, bratu, sestri. Da ih potakne da i oni uđu u sebe. Da otkriju ono lijepo i dobro što je Bog 

stavio u njihova srca. Da prepoznaju Božju prisutnost i njegovo djelovanje u njima. Da ih tako privuče Božja dobrota. Da uklone zapreke između njihova srca i Boga. Da se zaljube u Ljubav. 

Njegova su razmišljanja blještav vatromet s puno bljeskalica. Svaka je za sebe ljepota, nadahnuće i poticaj. Ali se isto tako svako razmišljanje uklapa u cjelinu njegova pogleda na život, njegove ljubavi prema Bogu i ljudima. Tako svako razmišljanje još više dobiva na ljepoti i vrijednosti. 

Duhovnost patra Luke utemeljena je na duhovnosti sv. Ignacija Lojolskoga: u svemu tražiti i u svemu pronaći Boga. U svemu pronaći i izvršiti volju Božju. Uočio je i prihvatio Ignacijevu misao i metodu. Hrabro, životno i duhovito prenosio ju je na druge. S jednim ciljem: Bog mora biti na prvome mjestu, u središtu svakoga ljudskog srca. Jer kad je Bog na prvome mjestu, onda je sve u čovjeku na svome mjestu. Ako Bog nije na prvome mjestu, onda ništa nije na svome mjestu.

Na početku knjige Lukine misli naglašavaju dostojanstvo i vrijednost svake osobe. Da ih čovjek jasnije prepozna. Da zavoli svoj ljudski i kršćanski identitet. Da ohrabren Božjom ljubavi hrabro krene putem ljubavi. Nastavlja dalje razrađivati i naglašavati one misli koje čovjeku mogu pomoći da hrabro prihvati trnovit i kamenit put do Cilja. Da se ne boji svoj život pokloniti, žrtvovati za druge. Da davanjem sebe ostvari zajedništvo i sjedinjenje s Bogom i drugim čovjekom. Velik broj razmišljanja posvećuje načinu na koji se mogu konkretno živjeti ideali. Daje konkretne upute. Potiče čovjeka da krene. Da se usudi živjeti punim životom. Čitatelju, uzmi, čitaj, razmišljaj, odlučuj, djeluj, živi punim životom!