Godine 325. poslije Krista car Konstantin sazvao je Nicejski sabor, prvi ekumenski sabor. Više od 300 biskupa došlo je iz cijelog kršćanskog svijeta kako bi raspravljali o prirodi Presvetog Trojstva. Bilo je to jedno od najintenzivnijih teoloških pitanja rane crkve. Arije, iz Egipta, učio je da Isus Sin nije jednak Bogu Ocu. Arije je snažno i dugo argumentirao svoj stav. Biskupi su slušali s poštovanjem.

Dok je Arije žustro nastavljao, Nikola je postajao sve uznemireniji. Konačno, više nije mogao podnijeti napad na ono za što je vjerovao da je bitno. Ogorčeni Nikola ustao je, prešao sobu i ošamario Arija po licu! Biskupi su bili šokirani. Bilo je nevjerojatno da bi biskup izgubio kontrolu i bio tako usijan u tako svečanom skupu. Doveli su Nikolu Konstantinu. Konstantin je rekao, iako je protuzakonito da bilo tko drugoga udari u njegovoj prisutnosti, u ovom slučaju biskupi sami moraju odrediti kaznu.

Biskupi su Nikoli skinuli biskupsko ruho, okovali ga i bacili u tamnicu.  Kad Vijeće završi, donijet će se konačna odluka o njegovoj budućnosti.

Nikola se posramio i molio je za oproštenje, iako se nije pokolebao u svom uvjerenju. Tijekom noći ukazali su mu se Isus i Marija njegova Majka, upitavši ga: “Zašto si u tamnici?” “Zbog moje ljubavi prema tebi”, odgovorio je Nikola. Isus je tada dao Knjigu Evanđelja Nikoli. Marija mu je dala omofor, da bi Nikola opet bio obučen u biskupa. Sada u miru, Nikola je proučavao Sveto pismo ostatak noći.

Kad je tamničar ujutro došao, zatekao je lance opuštene na podu i Nikolu odjevenog u biskupske haljine kako tiho čita Sveto pismo. Kad je Konstantin saznao za to, car je zatražio da se Nikola oslobodi. Nikola je tada u potpunosti ponovno postavljen za biskupa Mire.

Sabor u Niceji složio se s Nikolinim stavovima, odlučujući o pitanju protiv Arija. Rad Koncila proizveo je Nicejsko vjerovanje koje do danas mnogi kršćani ponavljaju svaki tjedan kad ustanu i kažu što vjeruju.

Sveti Nikola je svetac koji je spreman i šakama braniti svoju vjeru. A kako ti goriš za Krista?

Preuzeto sa stranice St. Nicholas Centerdiscovering the truth about Santa Claus