Sveti Toma Akvinski rođen je 28. siječnja 1225. u dvorcu Roccasecca u feudu Aquino u okolici Napulja kao sin grofa Landulfa Akvinskog i majke Teodore. Brat Tominog oca Sinibald bio je opat samostana Monte Cassino, najstarijeg benediktinskog samostana. Dok su stariji sinovi u obitelji slijedili vojne karijere, od Tome se očekivalo da se, poput svog strica, pridruži benediktincima.

Međutim, u dobi od 19 godina, Toma se odlučio pridružiti dominikancima, redu koji je postojao tek 30 godina. Obitelj ga je pokušala odvratiti od te ideje s obzirom da su dominikanci bili putujući propovjednici koji su se uzdržavali prošenjem. Kako bi ga odmaknuli od utjecaja obitelji, dominikanci su ga namjeravali prebaciti u Rim, a iz Rima u Pariz na studije. Dok je bio na putu za Rim, njegova braća su ga, prema uputama njegove majke Teodore, zarobila i prisilno dovela natrag roditeljima u dvorac Monte San Giovanni Campano. Toma je tako godinu dana proveo u kućnom pritvoru gdje su ga na sve moguće način pokušali uvjeriti da se odrekne dominikanskog reda. U jednom su trenutku njegova braća čak unajmila prostitutku da ga zavede. Prema službenim zapisima za njegovu kanonizaciju, Toma ju je otjerao mašući gorućom cjepanicom s kojom je potom ucrtao križ na zidu. Potom je pao u mističnu ekstazu u kojoj su mu se ukazala dva anđela koja su ga opasala pojasom čistoće. Od tog trenutka, Toma je od Krista dobio dar savršene čistoće, a pojas čistoće, koji se danas čuva u samostanu blizu Torina, nosio je do kraja života. Kada je majka Teodora vidjela da se Tomu ne može ničim pokolebati, omogućila mu je da noću pobjegne kroz prozor svoje sobe.

Poglavari reda šalju ga 1252.godine na studij u Pariz, gdje postiže doktorat iz teologije.  Njegov učitelj bio je Albert Veliki koji je ubrzo otkrio Tominu vrijednost te ga je zbog njegove krupne fizičke građe i naglašene povučenosti nazvao „nijemim volom“, dodavši pritom „možda i jest nijemi vol, no kada jednoga dana progovori, njegovo će mukanje odjeknuti po cijelome svijetu.“ Po završetku doktorata, predavao je u Parizu, Rimu i Napulju. Unatoč svojoj velikoj učenosti, ostao je ponizan, jednostavan i bezazlen redovnik. U poniznosti je postojano odbijao sve ponuđene crkvene časti.

Sveti Toma Akvinski smatra se najutjecajnim srednjovjekovnim misliocem i najvećim srednjovjekovnim filozofom i teologom. Napisao je mnoštvo filozofskih i teoloških djela, a najslavnije mu je djelo “Teološka suma” u tri dijela u kojoj je sustavno obradio svu teologiju. Djelo je prevedeno na sve svjetske jezike. Sveti Toma bio je i mistik koji je žarko štovao Presveti Oltarski Sakrament o kojemu je ispjevao najljepše himne kao što su „Hvali Sion Spasitelja“, „Klanjam ti se smjerno, tajni Bože naš“, „Divnoj dakle“ i druge. Kad je jednom klečao pred raspelom, sam Spasitelj mu je progovorio: „Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu?“ Toma je odgovorio: „Samo tebe, Gospodine!“

Papa Grgur X. pozvao ga je da kao stručnjak sudjeluje na Drugome lionskom koncilu (1274.), ali je na putu za Lyon klonuo i zaustavio se u samostanu Fossa Nouva kraj Rima i ondje preminuo. Svetim je bio proglašen 1323., a crkvenim naučiteljem 1567.

Sveti Toma Akvinski, moli za nas!

Pripremio: Jakov Milas