Protekli ‘Možda baš isusovac’ održao se na Sljemenu, prvi vikend u prosincu. Dvojica mladića koji razlučuju svoj poziv i dvojica isusovca, proveli su vikend u župnoj kući Majke Božje Kraljice Hrvata u suživotu, moleći, dijeleći iskustva, razgovarajući o Družbi, fizičkom radu i posjetu Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri. Više pročitajte u osvrtu sudionika.

Po dolasku kod isusovaca u Palmotićevoj, znatno su se čuli radovi na njihovoj kući stradaloj u potresu. Slušajući te zvukove bušenja, rušenja i lupanja kamena o kamen shvatio sam da se isto odvija i u meni, u mojoj nutrini. Prva pitanja koja se javljaju su ‘Tko li to upravlja radovima u meni i s kojim alatom se služi?’. Kada čovjek nije siguran kuda ga Bog šalje, mora si uzeti vremena i o tome pomno razlučivati. Kao što su radovi u Palmi dugotrajni i ne zna im se kraja, tako se ne može znati ni za radove u nama samima. Kada će i po kakvoj cijeni oni biti statički stabilni. Svjestan samo jednog, a to je: ‘Ma kakva god bila cijena to se mora dovršiti, ne smije se zapustiti.’

Iz Palmotićeve smo krenuli na Sljeme. Vozili smo se kroz gustu maglu koja je ulijevala oprez u mene. Počinjem shvaćati kako moram biti na oprezu kroz one radove koji će se ovaj vikend odvijati u meni.

Dolazak na župni dvor me se dojmio zbog svoje okoline i snijega na krošnjama stabala. Ubrzo iza nas stigli su mladi iz SKAC-a koji su unijeli sa sobom mnogo smijeha. S njima smo mijesili i pekli svaki svoj kruh, prisustvovali na sv. Misi i klanjanju, te radili Magis krug kojeg smo prakticirali sva tri dana. Zanimljivo je i korisno slušat koliko je svatko od nas taj dan imao poteškoća, kako se borio s njima i koliko je lijepih dojmova stekao do kraja dana.

U subotu ujutro, na spomendan sv. Franje Ksaverskog, pročitali smo evanđelje dana i kratko promislili o njemu, pustili da dopre do nas kako bi bio dobra podloga za dan koji je pred nama. Taj dan je bio prožet fizičkim radom koji nas je dosta psiho-fizički iscrpio i iskušao, no bio je plodonosan i povezao sam ga s teškim misijama na kojima je bio sv. Franjo Ksaverski.

Naime, pred mladićima i patrima je bio zadatak rezati srušeno deblo i nositi ga po uzbrdici do župne kuće. Kako govore, u tome im je presudno bilo zajedništvo jer zadatak je pretežak za pojedinca.

U nedjelju smo posjetili Bolnicu za kronične bolesti djece u Gornjoj Bistri. Susret s tom djecom mi je bio kao završna faza radova. Osjećao sam se ispunjeno i počeo dobivati odgovor na pitanje s početka; ‘Bog upravlja radovima, a služi se ljudima koje mi šalje na put, jednostavnošću i mirom’.

Vikend ‘Možda baš isusovac’ je prava prilika za mladiće koji razlučuju svoj poziv i Božje radove na njima. Ako ste jedan od njih, upoznajte Družbu na nekom od sljedećih vikenda 3. do 5. veljače 2023. ili 28. travnja do 1. svibnja 2023. Prijaviti se možete putem LINKA, a za više informacija pišite na mislav.skelin@skac.hr.