Pismo Johnu de Vegi

Pismo 1392

Pismo čestitke potkralju Sicilije na uspjehu njegove vojske u Africi. 

Rim, 27. rujna 1550.

Moj gospodine u našem Gospodinu, 

Neka vrhovna milost i vječna ljubav Krista našeg Gospodina pohodi vaše gospodstvo svojim presvetim darovima i duhovnim milostima. 

Svrha ovog pisma je priključiti se vašem gospodstvu u davanju hvale Bogu našem Gospodinu, kao glavnom tvorcu svakog blagoslova, da se udostojio dati ovaj pothvat u svojoj službi pod vodstvo vašeg gospodstva. Osim radosti koju dijelimo sa svim vjernicima gledajući tako veliku nepravdu pretvorenu u pravdu, koja je došla iz Afrike da pogodi naše zemlje a koja će sada, nadamo se, biti početak svakog blagoslova u uzdizanju naše svete vjere i porazu njenih neprijatelja. Osim ove zajedničke radosti, osjećamo i jednu koja je posve posebna u činjenici da je vaše gospodstvo bilo glavni instrument u ovom poslu, i da ste se vi i Don Alvaro sretno vratili. 

Smjernice za produbljivanje:

  1. Prisjeti se neke velike nepravde u svom životu ili životima tvojih bližnjih, a koja je donijela blagoslov i uzdizanje svete vjere. Možeš li moliti za sve koji su pretrpjeli u njoj i zahvaliti za sve proizašlo dobro Bogu, ‘tvorcu svakog blagoslova’?
  2. Ima li neka nepravda u kojoj još ne vidiš Božju prisutnost? Predaj i Nju Bogu i moli s vjerom za iskrenu radost, kad ju On htjede dati…
  3. Ako još nemaš naviku zahvaljivati Bogu i za dobro i za ono teško, danas pokušaj što češće činiti tako. Ako si sklon mrmljanju, onda pokušaj tražiti oprost za to i milost da prihvaćaš to kako te Bog grli kroz stvarnost.