Pismo Isusovcima u Rimu

Pismo 1326

Ove upute dane su osobno od sv. Ignacija. Poslušnost treba biti brza i slijepa, ostavljajući bilo kakve trenutne aktivnosti. 

Rim, 24. kolovoza 1550.

Naš velečasni, otac magistar Ignacije želi veću slavu Božju i veći duhovni napredak svih nas (kao što je već djelomično izjavio u drugim Konstitucijama), tako da ubuduće, kada njegova velečasnost ili otac ministar pozovu bilo koga, bilo svećenika ili ne svećenika, ili podministar pozove nekoga tko nije svećenik, svi trebaju odmah odgovoriti na poziv, kao da je to glas Krista našeg Gospodina i prakticirati ovu poslušnost u ime Njegova Božanskog Veličanstva. Na taj način poslušnost treba biti slijepa i brza.

Ako je netko na molitvi, neka ostavi svoju molitvu. Ako piše i čuje glas svog poglavara, odnosno glas Krista Gospodina našega, te je započeo slovo, recimo a ili b, neka ne čeka da ga završi. Isto tako, ako se nađe s nekime, čak i prelatom (pretpostavljajući da mu ne duguje poslušnost) trebao bi doći ako ga zove netko od njegovih poglavara.

Ako je netko pozvan dok uzima tjelesnu okrepu bilo koje vrste, bilo da je za stolom ili u krevetu, ili zauzet s invalidom, poslužuje piće ili lijek, ili je zauzet službom koju se ne može prekinuti na štetu pacijentu, kao što je pomoć pri ispuštanju krvi, ili ako ide na ispovijed ili netom prije pričesti, ili ispovijeda druge svećenike, u svim tim situacijama treba poslati vijest poglavaru i pitati ga želi li da napusti svoj obrok, postelju ili bilo što drugo čime se u tom trenutku bavi.

Smjernice za produbljivanje:

  1. Ignacije svoje redovnike poziva da na poziv nadređenog odgovore, ‘kao da je to glas Krista našeg Gospodina i prakticirati ovu poslušnost u ime Njegova Božanskog Veličanstva’. Možeš li ostati neko vrijeme s Kristom koji te osobno zove.
  2. Tko su trenutno tvoji nadređeni, na poslu, na fakultetu, u zajednici, obitelji, braku…? Kako odgovaraš na njihove potrebe i pozive? Možeš li u njima gledati Krista i poslušnost Njemu? Ili moliti za milost da Njega u njima gledaš. Možeš li danas na njihove pozive odgovarati kako Ignacije govori?
  3. Ima li nešto za što u dubini sebe osjećaš da trebaš učiniti ili reći ali to neprestano zaobilaziš i odgađaš? Zastani i promatraj kako se to događa. Okoristi se time tako da strpljivim promatranjem dođeš do korijena tog odgađanja. Predaj to u ispovjedi tražeći milost odvažnosti i pravoga trenutka da se suočiš s time i prestaneš odgađati.