Pismo 1300

Ignacije tješi kardinala zbog smrti njegova oca, vojvode od Guise. Kardinalova živa vjera i nada, bit će upozorenje svima da ne pridaju preveliku vrijednost zemaljskim stvarima. Zatim Ignacije poželi kardinalu svaki blagoslov u njegovoj novoj službi, službi kardinala od Lorrainea, koju je stekao smrću njegovoj strica.

Rim, 11. kolovoza 1550.

Najuvaženiji Monsinjore i naš poštovani Zaštitniče u Kristu.

Neka vrhovna milost i vječna ljubav Krista našeg Gospodina pohodi vaše prečasno gospodstvo svojim presvetim darovima i duhovnim milostima. 

Prije nekoliko dana, iz poslušnosti sam napisao pismo vašem najuvaženijem gospodstvu. Nadam se da ću uvijek tako djelovati. Naš prijatelj, John Baptist Viola, donijet će vam pismo, ali pričekat će da vas pronađe malo manje zauzetog, nakon što dovršite pobožne dužnosti povezane s pogrebom mojeg uvaženog gospodina od Guise, čiji je prijelaz iz ovog kratkog i jadnog života u onaj sretni i vječni, vaše gospodstvo prihvatilo, siguran sam, iz Božje ruke, hrabrošću istinskog kršćanina, koji ne bi trebao biti žalostan zbog takve smrti, kako Apostol kaže, “kao drugi koji nemaju nade.”

Vaša bi hrabrost trebala biti hrabrost pravog prelata i stupa Crkve, za koga Isus Krist naš Gospodin kaže, “Vi ste svjetlost svijeta.” Vaša živa vjera, nada i ljubav prema životu vječnom, primjer je svima da procjenjuju ovozemaljski život samo kao sredstvo kojim se dolazi do života vječnoga.

Ovo se ispunilo, Božjom milošću, kroz život mog gospodara od Guise, a u to se može vjerovati iz slatkog mirisa njegove čvrste pobožnosti, njegova duhovnog života i njegovih kršćanskih vrlina. Plodovi koje je donosio u službi Božjoj sazreli su ovim životom na zemlji, a slatka providnost Boga našeg Gospodina poželjela je privući ga k sebi i nagraditi životom vječnim.

Premda znam da velika pobožnost i dobročinstvo vašeg prečasnog gospodstva neće propustiti iskoristiti zagovore i molbe kojim Vojujuća Crkva može pomoći onima koji su na putu prema Crkvi Pobjedonosnoj, budući da njeno obilje u tom pogledu ne može ne pomoći, naredio sam da svi svećenici iz ove kuće, i svi oni koji bi se mogli naći u njoj, mole posebne molitve za njegovu preuzvišenost, i da sve mise u ovoj kući budu prikazane na tu nakanu te da se prikažu mise i na drugim povlaštenim oltarima u Rimu, kako bi zamolili Božansko milosrđe da mu udjeli svoje neugasivo i najblaženije svjetlo, kako bi mogao upoznati Božju vječnu istinu i radovati se u Njegovoj vječnoj i blaženoj dobroti s radošću i slavom bez kraja.

Povrh zajedničke obveze koju dugujemo vašem prečasnom gospodstvu kao našem pravom zaštitniku i gospodaru u Isusu Kristu našem Gospodinu, svi mi se osjećamo i najviše obvezani u prisutnosti Njegovog Božanskog Veličanstva njegovati vrlo posebnu odanost i naklonost prema osobi i obitelji vašeg preuzvišenog gospodstva, i molimo Svevišnju Dobrotu da Vam obilno udjeli svoje presvete darove, kako na ovom tako i na onom svijetu, za Njegovu veću službu i slavu. 

Također smo svjesni da je, kao posljedica preminuća kardinala od Lorrainea, blažene uspomene (neka je u slavi), vaša vlastita odgovornost povećana. Nadamo se, međutim, da će davatelj svakog blagoslova nadodati vašoj duhovnoj snazi, tako da možete nositi ovaj teret za dobitak svih i dobrobit Njegove Crkve, i ovo ćemo moliti od Njegovog Božanskog Veličanstva. 

Gospodarica Viola će vam prenijeti neke vijesti o našoj Družbi (koja je potpuno odana vašem prečasnom gospodstvu) u službi Božjoj u različitim dijelovima svijeta. Nadamo se da će se ova priča ponoviti u Francuskoj, kada Božanska Mudrost, u svoje vrijeme i na svojem mjestu, bude tako djelovala preko vašeg prečasnog gospostva. Neka nam svima udjeli obilnu milost da uvijek spoznajemo Njegovu presvetu volju i savršeno je ispunjavamo. 

Smjernice za produbljivanje:

  1. Ako Ignacije za gospodara od Guise kaže da su njegove pobožnost, duhovni život i kršćanske vrline ‘slatko mirisali’, što ti se čini kako Bogu i drugima miriši tvoj život? Možeš li za nekoga u svojoj blizini reći da miriše? Ako još malo upotrijebiš maštu, kakav je to miris, na što te podsjeća? Kako bi ti htio mirisati?
  2. Koliko ti kao dio Vojujuće Crkve (zemaljska – koja se još bori za postizanje kraljevstva Božjeg) pomažeš onim koji su na putu prema Crkvi Pobjedonosnoj (onima u čistilištu), molitvama, žrtvama, dobrim djelima…? Možda ti u tom nastojanju može pomoći pomisao da ćeš i ti jednog dana biti dio te druge Crkve.