Pismo Ivanu Bernalu Diazu de Luco

Pismo 1263

Ivan Bernal Diaz de Luco bio je istaknuti kanonist pravnik i doktor u Salamanci. Bio je prvi generalni vikar biskupije Salamanca, potom nadbiskupije Toledo. Kasnije je bio vijećnik za Indiju i biskup Calahorre, gdje je i umro 1556. Upoznao je Fabera 1541. i od tada ostao blizak prijatelj Družbe. Kada je imenovan biskupom Calahorre, 1545., uložio je velike napore da dovede isusovce u svoju biskupiju te je oko toga pisao i Ignaciju. Svetac zahvaljuje biskupu na iskazanoj ljubaznosti. Biskup je potaknuo Ignacija da se zainteresira za Baskiju. On odgovara da će Družba učiniti sve u svojoj moći da ispuni dužnost milosrđa. Govori da je dr. Araoz bio u Onateu i ondje osnovao novi kolegij. Izražava svoju nadu da će moći ispuniti veliku potrebu te zemlje za duhovnim učenjem. 

Rim, 8. srpnja 1550.

Moj gospodine u našem Gospodinu.

Neka vrhovna milost i vječna ljubav Krista našeg Gospodina pohodi vaše gospodstvo svojim presvetim darovima i duhovnim milostima. 

Primio sam pismo vašeg gospodstva 4. lipnja te smatram ne malom naklonošću i milošću u našem Gospodinu, i nastavit ću tako smatrati, da je vaše gospodstvo radosno vidjeti u meni onoga koji je vrlo voljan, usprkos oskudnim sredstvima, da se angažira u vašim duhovnim interesima na slavu Boga, našeg Stvoritelja i Gospodina. 

Razgovarao sam s njegovom svetošću o pitanju koje mi je vaše gospodstvo povjerilo, te ovdje prilažem njegovu odluku. 

Što se tiče dubokog zadovoljstva koje vaše gospodstvo doživljava zbog napredovanja kojeg Božanska Providnost daje naporima ove najmanje Družbe u Njegovoj svetoj službi i pomoći dušama, teško bih mogao povjerovati išta drugo o revnosti i svetom milosrđu vašeg gospodstva. Preklinjem vas da se sjetite Družbe u svojim molitvama i svetim žrtvama, s ciljem da beskrajna i vrhovna Dobrota koja ju je započela udostoji prihvatiti ponizna sredstva koja Družba nudi, i učini je svakodnevno prikladnijom za služenje i slavljenje Njega u pomaganju dušama.

Za brigu koju vaše gospodstvo traži da iskažem prema Baskima, ne sumnjam da,  kao prelat toliko njih, vaše gospodstvo iskazuje veliku brigu prema njima te da se ta briga očituje i djelima. U tom smislu, nadam se da, koliko god to mogućnosti dopuštaju, nećemo iznevjeriti vaše gospodstvo u našoj obvezanoj dužnosti dobročinstva.

Naš dr. Araoz bio je ovih dana u vašem dijelu zemlje zbog osnivanja kolegija koji ima započeti u Onateu, ali ne znam je li i dalje ondje. Ako ovaj pokušaj dobije pomoć koju zaslužuje, jer ne sumnjam da će Bog preko svojih sluga pomoći, postoji svaki razlog za nadu da će to donijeti veliku duhovnu korist toj zemlji, kojoj je prijeko potrebno duhovno poučavanje i poticanje, kao što vaše gospodstvo to već dobro zna.  

Vrlo mi je drago što mogu obećati molitve koje vaše gospodstvo traži s takvom upornošću. Neka ih beskrajnoj i vrhovnoj Dobroti bude ugodno čuti, i neka nam svima da svoju obilnu milost da upoznamo Njegovu presvetu volju i savršeno je ispunimo.

Smjernice za produbljivanje:

  1. Tražiš li bližnje za molitvu i žrtvu za ono što je tebi osobno važno? Imaš li povjerenja povjeriti svoju stvar onima koje ti je Bog stavio na put?
  2. Imaš li povjerenja u Boga samog i nadu da će On ‘preko svojih sluga pomoći’?
  3. Odazivaš li se na pozive da moliš za nečiju stvar ili nakanu? Sjetiš li se i sam za druge moliti i žrtve za njihove nakane činiti?