Pismo Karlu Borgiji

Pismo 1228

Ignacije, u svojem pismu Karlu, čestita markizu na njegovom napredovanju i rastu u krepostima. Izražava nadu da će s Božjom milošću postići još veće visine. 

Rim, 13. lipnja 1550.

Moj dragi gospodine u našem Gospodinu.

Neka vrhovna milost i vječna ljubav Krista Gospodina našega pohodi vaše gospodstvo svojim presvetim darovima i duhovnim milostima.

Mnogo je godina od kad sam upisao vašu blagoslovljenu obitelj u svoju dušu, i vaše gospodstvo posebno kao njenu glavnu potporu, sa željom da naš Gospodin Isus Krist sačuva sve vas upisanima u knjigu života. Ali do sada, vašem gospodstvu nisam imao posebnu priliku pisati. Sada sam je pronašao u duhovnoj radosti koju osjećam u našem Gospodinu zbog velike naklonosti o kojoj piše Magister Andrija, a kojima vas je On koji je vječno i vrhovno dobro obdario. Posebno mislim na raspoloživost srca koju su ovi sveti darovi pronašli u vašem gospodstvu i koji vas djelotvorno potiču da želite i izvršavate ono što se tiče Njegove službe i slave. Beskrajan blagoslov nad onim koji je vaše gospodstvo učinio svojim baštinikom, ne samo posjeda i vremenitih dobara već i kreposti i duhovnih bogatstva gospodina vojvode, što je mnogo dragocjenija i značajnija baština. Upravo ovo, a ne ono prijašnje, treba učiniti vaše gospodstvo baštinikom kraljevstva nebeskog i posjednikom bogatstva koje nema ograničenje bilo u vrijednosti bilo u smislu posjedovanja, nego je beskonačno i vrhovno u sebi, čijem uživanju neće biti kraja. Osim toga, uvjeren sam u istom Gospodinu, zbog dobrog primjera kojeg vaše gospodstvo daje u ovim vremenima velike pouke za sve i nudi veliku priliku da hvalimo i blagoslivljamo tvorca svega dobra, da će On nadamo se ne samo sačuvati nego svakodnevno nadodati kreposti vašeg gospodstva i tako nam dati uvijek novu i veću priliku da slavimo i hvalimo Njegovo beskrajno milosrđe.

Ništa više za sada, osim da ponudim sebe i našu najmanju Družbu za vječnu službu vašeg gospodstva u našem Gospodinu. Neka se On u svojoj beskrajnoj i vrhovnoj dobroti udostoji svima nama dati svoju obilnu milost da ikada spoznamo Njegovu presvetu volju i savršeno je ispunimo.

Smjernice za razmatranje:

  1. Kojim te blagoslovima Bog obdario, materijalnim i duhovnim. Na čemu mu možeš zahvaliti? Zove li te da dio od toga podijeliš s bližnjima?
  2. S obzirom na neke svoje mane, koje kreposti možeš ojačati kako bi tvoj život više vio na slavu i hvalu Njemu? Možda ti može pomoći ovaj popis: https://hkm.hr/duhovnost/kreposti-kojima-mozete-pobijediti-sedam-glavnih-grijeha/
  3. Što ti pomaže da se uzdaš i da hvališ i slaviš Božje milosrđe? Ako ne znaš odgovor, pokušaj se prisjetiti trenutaka u kojima ti je milosrđe Božje bilo živo, prisutno, oslobađajuće. Zatim promatraj kako je došlo do toga i okoristi se time.