Pismo kralju Ferdinandu

Pismo 1721

Ignacije hvali kraljev žar u njegovoj želji da obnovi gubitke koje je Crkva pretrpjela u Njemačkoj, i što pokazuje kako je spreman pomoći u tako svetoj nakani šaljući svećenike u Beč da osnuju sveučilište koje je Ferdinand planirao.

Rim, nakon polovice travnja, 1551

Najsvetiji kralju,

Neka suverena milost i ljubav Isusa Krista našeg Gospodina štiti Vaše visočanstvo i usavrši Vas stalnim povećanjem svojih darova.

Ne postoji ništa važnije niti išta što je po sebi vrijednije brige Kršćanskih prinčeva od obrane i promicanja Kršćanske vjere. S pravom stoga Vaše visočanstvo, najdostojanstveniji kralj, misli obnoviti ovu vjeru gdje je pala i osigurati ju gdje joj prijeti propast i pokušavati joj primijeniti sve moguće i dostupne lijekove. Za sve to dajemo hvalu Bogu, tvorcu svega dobroga i neprestano Ga molimo da sačuva ovu izvrsnu raspoloživost uma kojom je podario Vaše visočanstvo. Molimo da On zapali u Vašem srcu još gorljiviju želju za Njegovom slavom i spasenjem duša i podari Vam snage za izvršavanje tih planova do kraja.

Ali među drugim lijekovima koje je primjereno koristiti protiv te bolesti koja se proširila Njemačkom, treba tražiti onaj koji se može naći u prisutnosti ljudi na sveučilištima koji će, zbog primjera svog vjerskog života i ispravnosti njihovog katoličkog nauka, nastojati pomoći drugima i voditi ih k dobrome. Čini se da je ovo ne samo razborita i praktična misao, nego nužna, štoviše od Boga nadahnuta. O kad bi se to barem djelomično moglo ostvariti, uz pomoć božanske milosti, pomoću kolegija naše Družbe za koji Vaše Veličanstvo piše da će ga osnovati u Beču. Najčvršće se uzdamo u Božansku Dobrotu da će tako i biti, i mi ćemo se sami, kako priliči, truditi prema mjeri svoje slabosti ne razočarati odanost Vašeg veličanstva.

Prvom zgodom ćemo poslati dva profesora teologije i nešto skolastika u Beč. Oni će svojim poučavanjem i primjerom moći pomoći u tom pothvatu. Tako barem misli veleposlanik Vašeg veličanstva. U međuvremenu, ako se čini dobrim da magister Le Jay krene, on će biti spreman poslušati Vaše veličanstvo, kao što smo svi mi spremni učiniti, u našem Gospodinu Isusu Kristu. Neka Njegova bezgranična dobrota dopusti da Vaše Veličanstvo upozna što Mu je ugodno u svemu, Njegovu savršenu volju, i da je uvijek ispunjava na Njegovu veću slavu i opće dobro kršćanstva. Amen.

Smjernice za produbljivanje:

  1. Kad pogledaš svoj život nekoliko tjedana ili mjeseci unazad, što bi rekao, brineš li o obrani i promicanju kršćanske vjere? Ako je odgovor ne, možda danas možeš tražiti milost da uočiš kako možeš doprinijeti promicanju vjere u svojim konkretnim životnim okolnostima?
  2. Ima i neko područje tvojega života gdje ti nedostaje vjere i povjerenja u Boga? Pokušaj danas primijeniti “sve moguće i dostupne lijekove” (od ispovjedi i duhovnog razgovara do konkretnog djelovanja).
  3. Jesi li ikada molio za “gorljivu želju” da se Bog proslavlja u tvome životu? A za spas duša? Neka te sveti Ignacije u tome nadahnjuje i zagovara.