Pismo 1554

Članovima Družbe

Ignacije je krajem 1550. pozvao zavjetovane profese Družbe u Rim na proučavanje i raspravu o prikladnosti Konstitucija, koje je napisao Polanco po njegovim uputama. Svi prisutni su mogli izraziti svoje mišljenje i Ignacije je nastavio razmatrati kritike i unositi preinake u tekst, koji je zgotovljen 1551. Istovremeno Ignacije želi odstupiti sa službe vrhovnog poglavara, smatrajući da mu nedostaju kompetencije, na što ga braća mole da ostane u službi.

Rim, 30. siječnja, 1551.

1. U različitim vremenima zadnjih mjeseci i godina posvetio sam ovoj temi slobodu i neometanost misli, i tvrdim u prisutnosti mog Stvoritelja i Gospodina, koji je isto tako moj vječni sudac, što smatram uravnoteženim rezultatima svojih razmatranja, na veću hvalu i slavu Božanskog Veličanstva.

2. Mirno i s osjećajem za realnost razmatrajući ono što vidim u sebi, kao posljedicu mnogih grijeha, nesavršenosti i manjkavosti u tijelu i duši, često sam i u više navrata došao do zaključka da zaista ne posjedujem (štoviše, neizmjerno mi nedostaju) darove nužne za pošteno izvršavanje službe koju je sama Družba stavila na mene.

3. Imam veliku želju u našem Gospodinu da se ova tema uzme na razmatranje i da drugi, bolji ili ne toliko loš, preuzme službu upravljanja Družbe koja sada pripada meni.

4. Želim da takva osoba bude izabrana i da joj bude dana ova služba.

5. I ne samo da ostajem pri ovoj želji, nego i s dobrim razlogom mislim da bi se ova služba trebala dati ne samo onome tko bi ju obavljao bolje ili ne toliko loše, nego onome tko bi imao jednak uspjeh.

6. S obzirom na sve ovo, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, mog jednog i jedinog Boga i Stvoritelja, podlažem i odričem se jednostavno i potpuno službe koju držim, i molim i preklinjem u našem Gospodinu svim svojim srcem, kako zavjetovane profese tako i one koji im se žele pridružiti, da im se svidi prihvatiti ovu ostavku koja je donesena s velikim opravdanjem pred Njegovim Božanskim Milosrđem.

7. Ako oni koji imaju prihvatiti ili donijeti odluku o ovoj zamolbi, na veću slavu Božju, primijete bilo kakvu nedosljednost u njoj, molim ih radi Božje ljubavi da to preporuče Njegovom Božanskom Veličanstvu, tako da u svim stvarima bude ostvarena Njegova najsvetija volja na Njegovu veću slavu i veće sveopće dobro duša i cijele Družbe, shvaćajući da je sve na veću hvalu i vječnu slavu Bogu.

Smjernice za produbljivanje:

  1. Trudiš li se u zajednicama u kojima ti živiš i djeluješ (od obitelji i župe do posla) očuvati slobodu i neometanost misli svih uključenih? Što ti pomaže da očuvaš tu otvorenost, bez obzira na svoja uvjerenja o temi?
  2. Jesi li ti u stanju mirno i s osjećajem za realnost, razmatrajući ono što vidiš u sebi kao posljedicu mnogih grijeha, nesavršenosti i manjkavosti u tijelu i duši, sagledati posjeduješ li darove nužne za pošteno izvršavanje službe koja ti je povjerena? Ako dosad to i nisi činio, ili nemaš ni želju to učiniti, možeš li danas iznimno tražiti tu milost da, kako Ignacije često upućuje, “želiš da želiš” sagledati sve to?
  3. Možeš li tražiti milost da ti Bog pokaže na čemu još trebaš raditi i što konkretno trebaš mijenjati?