Pismo 1428

Pismo Ivanu de Vegi

Ignacije tješi Ivana de Vegu, vicekralja Sicilije, zbog smrti njegovog najstarijeg sina.

Rim, 1. studenoga 1550.

Moj Gospodine u Gospodinu.

Neka svevišnja milost i vječna ljubav Krista našega Gospodina posjeti vaše gospodstvo svojim najsvetijim darovima i duhovnim milostima.

Tuga koju bismo svi trebali osjećati što nas je Gospodin Ferdinand de Vega napustio ovdje na ovom svijetu nije razlog da ne prepoznamo jako posebnu ljubav i osobitu pažnju koju Bog naš Gospodin ima za Vaše gospodstvo, te je na taj način pohodio vašu obitelj i uzeo k sebi tako dragocjen zalog. Naš Gospodin koji ga je stvorio i otkupio, samo ga je prenio u drugi život koji je vječan. Njegova namjera je odvojiti Vaše gospodstvo od sve zemaljske ljubavi, videći kako Vam daje toliko razloga za uzdizanje vašeg srca k nebu. Blagoslovljena bila njegova beskonačna providnost i ljubav kojom upravlja sve naše putove. Neka se udostoji dati Vašem gospodstvu milost da prepozna i uživa u plodovima Njegovog pohoda i razumije koliko je Vašem dobrom kršćanskom sinu bolje sada nego prije, te da bude zadovoljan sa svime što Njegova božanska i vrhovna Dobrota otkriva da je Njemu prihvatljivije i da je na Njegovu veću slavu.

Ovdje u ovoj Družbi, koja je jednako i Vaša, pruža se sva pomoć njegovoj duši nakanama u misama i molitvama koju smo mogli dati a i dalje ćemo davati. Neka se Gospodar svega udostoji prihvatiti ih i primijeniti na nas koji smo još u ovom smrtnom životu, za čijim nakanama nema potrebu onaj koji počiva u vječnome, kako bismo u svim stvarima mogli spoznati Njegovu najsvetiju volju i uvijek je ispunjavati.

Smjernice za produbljivanje:

  1. Jesi li iskusio smrt bliske osobe ili možda bio pozvan utješiti nekoga tko je imao takvo iskustvo? Možeš li sad malo u svijetlu Ignacijeva stava zastati nad time? Ako se pojavi kakav snažniji pokret (radost, tuga, pokret, čežnja), pokušaj ući u razgovor s Bogom o tome.
  2. Ignacije u vrlo teškim prilikama ohrabruje oca umrloga na zahvalnost. Postoji li neka poteškoća u kojoj se nalaziš, a da još nisi ušao u stav zahvalnosti? Traži danas tu milost da možeš naći nešto dobro u tome i zahvaliti.
  3. Moliš li kad za pokojnike u svojoj obitelji i duše u čistilištu? Možeš li danas (barem) jednu Zdravo Mariju izmoliti na tu nakanu? Ako želiš, možeš za nekog od pokojnika moliti  za vječni oprost. Više o tome pročitaj na poveznici :https://hkm.hr/duhovnost/procitajte-tko-kada-i-pod-kojim-uvjetima-moze-dobiti-potpuni-oprost/