Iza nas je posljednji ovosezonski vikend „Možda baš isusovac“. Održao se od 12. do 14. travnja, prvi puta u prostorima Župe Srca Isusovog u Zagrebu te u Kravarskom, gdje SKAC Palma priprema prostor za svoje programe.

Red razgovora, molitve, dijeljenja i svjedočanstva, red Mise, klanjanja i osobne molitve, red kuhanja, čišćenja, paljenja grana, zezanja i smijeha – sve su to bile aktivnosti na vikendu s ciljem upoznati nekoliko isusovaca u hrvatskoj pokrajini, rad Družbe i započeti osobni proces razlučivanja – gdje sam ja u svemu tome?

O samom vikendu, dečki koji su sudjelovali napisali su: “Za vrijeme vikenda izmijenilo se mnogo lijepih i umirujućih trenutaka Božje blizine kroz šutnju i razgovor sa svećenicima i ostalim polaznicima. To je na mene ostavilo jako lijep dojam da u ovom procesu razlučivanja nisam prepušten samome sebi te ono najvažnije – nisam osjetio pritisak i nagovaranje nego samo želju da mi se pomogne u procesu razlučivanja. Vikend je u mojim očima ostvario svrhu, a to je početno razbijanje straha od razlučivanja poziva, odnosno prvi korak u tome procesu koji dosad nisam imao hrabrosti učiniti.”

„Najznačajniji trenutak mi je bio odlazak na Jordanovac. Posebno kada smo bili u društvu svih ondašnjih isusovaca, napose u društvu novaka Roberta koji nam je dodatno približio družbu. Baš se osjetilo jedno zajedništvo i gostoljubivost. Po dolasku doma osjećaji su se malo smirili u meni su se javila razna propitivanja kroz doživljaje i osjećaje koje sam doživio i probirao u srcu. Vidim da je Bog pustio da uđem u dubinu svega doživljenog u realnost i da kroz neko vrijeme ostanem s Njim da Ga više upoznajem i da čujem Njegovu volju i istinu koju On ima za mene. Bog želi da samostalno odlučim, a u tome vidim i osjetim slobodu koju mi daje.

Najviše me opterećuje što mislim da sam preslab za Družbu, smatram se netalentiranim za razne stvari koje njeguje Družba. Dolazi mi i ohrabrenje kroz ulomak iz evanđelja kojeg smo razmatrali, a to je svadba u Kani gdje je Marija rekla „vina nemaju” i ja kažem „talenata nemam”. Bože, Ti radi što hoćeš, pomozi mi, ulijevaj, razlijevaj. Daj mi samo da ostanem ponizan, da poput Marije ukazujem na realne stvari i probleme koji me opterećuju, a Ti ćeš napraviti sve, po svojoj volji.”

Poziv za tebe

Ako i ti promišljaš o svom pozivu, posebno o redovničkom životu koji je ‘pokretljiv’ kao što je život isusovaca, javi se mailom na mislav.skelin@skac.hr.