Ranije smo spomenuli da unutar Družbe Isusove postoje svećenici i časna braća. U ovom “imetku” približit ćemo vam pojam isusovačkog brata.

Isusovačka braća su članovi Družbe Isusove čiji je poziv služiti Crkvi na način drugačiji od službi sakramenata. Isusovačka braća i svećenici zajedno žive u zajednicama i dijele isti život. Kao i svi isusovci, i isusovački brat polaže zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti. Nakon novicijata isusovački brat najčešće prolazi kraću teološku formaciju. Ako postoji za to potreba, omogućeno mu je da zadobije profesionalne vještine za širok spektar službi u pastoralu. Izbor službe se čini prema današnjim potrebama Družbe Isusove i Crkve.

Redovničke kuće i crkve često dobro funkcioniraju upravo zbog predanosti i marljivosti braće. Rade kao sakristani, majstori, kuhari, umjetnici, bibliotekari, astronomi, znanstvenici, financijski stručnjaci.

Brat Bento de Góis iz 16. stoljeća poznat je kao prvi Europljanin koji je kontinentom proputovao preko Indije do Kine, brat Etienne Martellange na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće projektirao je dvadesetak škola, kapelica i crkava diljem Francuske, a brat Guy Consolmangno, danas je ravnatelj vatikanske zvjezdarnice. Doktorirao je na području astronomije i nakon dvije godine rada pridružio Družbi.

Kao isusovci, braća često mijenjaju mjesta boravka i prihvaćaju nove poslove. Ono što se kod njih ne mijenja jest vjera i molitva. Ponizni su i razboriti. Vole radost, zajedništvo i prijateljstvo.

Papa Franjo o isusovačkoj braći je rekao: “Braća s kojima sam živio tijekom mojeg vremena još kao student bili su vrlo mudri ljudi. Posjedovali su mudrost drukčiju od one koju su imali skolastici ili patri. Čak i danas, braća koja su završila studije i koja su na vodećim pozicijama u raznim institucijama imaju “ono nešto” drukčije od patara. Smatram da se to treba očuvati, ta mudrost, ta posebna kvaliteta mudrosti koja se nalazi u pozivu časnog brata.”

Još neka od imena časne braće iz povijesti imat ćete priliku upoznati kroz nove objave u “Jezičnom imetku”, a neka iz današnjeg doba predstavili smo ranije. Od srca preporučamo da bolje upoznate isusovačkog brata Franju ili brata Zdenka.