Od Ignacija, tebi čitatelju #8

Pismo 3104

Provincijal ili general ne bi se trebao zaokupljati pojedinim detaljima ili se pretjerano miješati u ravnanje poslovima. Za njega je puno bolje da djeluje preko neposrednih pomagača. Ignacije objašnjava vlastitu metodu u ovim stvarima.

                                                                                                                     Rim, 17. prosinca 1552.

IHS

Nije dužnost provincijala, niti generala, da vodi računa o sitnim pojedinostima poslova. Čak i kad bi imao najveću moguću sposobnost za to, bilo bi bolje takve pojedinosti povjeriti drugima, koji kasnije mogu izvijestiti provincijala o učinjenome, a on će, nakon što ih sasluša, odrediti što god je njegovo da odredi. Ako je to nešto u čemu postupanje i odluku može prepustiti drugima, bilo bi bolje da tako postupi, osobito u zemaljskim stvarima, pa čak i u mnogim duhovnim. Ovo je moja vlastita praksa i tako nalazim, ne samo pomoć i olakšanje, nego još veći mir i tišinu duše. Stoga, kako vaša služba zahtjeva, budite potaknuti ljubavlju i posvetite svoju misao općem dobru svoje pokrajine. U davanju zapovijedi imajte sluha, u raznim slučajevima, za one koji su, po vašem sudu, bliski stvarima kojima se bavite.

Ne dopustite si biti uključenim u izvršavanje zapovijedi i izbjegnite osobnu sramotu. No, poput univerzalnog pokretača, upravljajte i pokrećite podređene pokretače, i postići ćete više toga u skladu s vašim položajem nego što biste inače postigli. Ako oni pogriješe u kojoj god točki, bit će manje neugodno nego da ste vi pogriješili, a vi ćete biti u boljoj poziciji da ispravite pogreške svojih podređenih nego oni sami. Također, oni neće morati ispravljati vaše pogreške, što bi se dogodilo da ste se miješali više no što je ispravno.

Neka nam Isus Krist, naš Gospodin, da milost da uvijek prepoznamo Njegovu presvetu volju i savršeno je ispunimo.

Smjernice za produbljivanje

  1. Ignacije u ovom pismu naglašava kako trebamo znati razlučiti o čemu sve vodimo računa, a mogli bismo prepustiti drugima. Postoje li neke situacije, odnosi, poslovi u tvom životu za koje se držiš i misliš da je samo tvoje da se o tom brineš, bilo da je zemaljsko, bilo da je duhovno? 
  2. Postoje li neke situacije koje prepuštaš drugima, a tvoja su briga i odgovornost?
  3. Pokušaj odabrati jednu stvar koju ćeš prestati svojatati i u kojoj ćeš dopustiti drugome da preuzme inicijativu ili sam delegirati, zamoliti za pomoć. Ili pak jednu stvar za koju ćeš krenuti više brinuti.