Od Ignacija tebi, čitatelju #4

Ignacijevo pismo Johnu Stephenu Manriqueu de Lari

Pismo 2816

Juan Esteban Manrique de Lara, kome je ovo pismo namijenjeno, vojvoda je od Najere. Sveti Ignacije je bio blizak prijatelj vladajuće obitelji u Najeri. Kao mladić, služio je pod Anthonyjem Manriqueom de Larijem, vojvodom Najere i vicekraljem Navarre. Jedan od nekolicine njegovih posjeta nakon obraćenja bio je upravo Juanu Estebanu. Prilika za ponovni susret došla mu je sama. Zamoljen je da posreduje u slučaju ugovorenog braka između vlastite nećakinje Laurentie de Onaz i rođaka vojvode od Najere.

U ovom pismu sveti Ignacije najprije ističe razloge zbog kojih godinama nije pisao obitelji kojoj je toliko dugovao. Potom piše o situaciji s ugovorenim brakom. Praksa ugovorenih brakova potpuno mu je strana i radije se ne bi uplitao u tu situaciju. Ovaj ugovoreni brak nikad nije sklopljen. Laurentia se na koncu udala za Juana Borgiju, sina svetog Franje Borgije.

Rim, 26. kolovoza 1552.

IHS

Gospodaru moj u našem Gospodinu,

neka djelotvorna milost i vječna ljubav Isusa Krista našeg Gospodina pozdravi i pohodi vaše veličanstvo s Njegovim uzvišenim darovima i duhovnim milostima.

Jučer mi je don Juan de Guevara uručio vaše pismo od 22. siječnja. Neću odugovlačiti da se ispričam zbog nebrige u odgovaranju s moje strane. Vježbam se, kao i svi koji su napustili svijet radi Krista Gospodina, da se, koliko je god to moguće, odijelim od svjetovnih stvari, kako bih što više brinuo o nebeskim, da sve manje vodim računa o pukim i uvriježenim ljudskim obzirima, a što više se posvetim stvarima koje se odnose na službu Bogu. No da se ukazala prilika da vam služim na slavu Božju, ne bih vas iznevjerio. Koliko bi moje siromaštvo i zvanje to dopuštali, toliko bih pokazao privrženost koju dugujem vama osobno, ali i cijeloj vašoj obitelji u zahvalu za sve usluge i naklonost koju su mi iskazivali vaši podređeni dok sam bio u službi kod vas. U skromnim molitvama, moja je prilika da vam i dalje služim. Preporučujem, i s Božjom ću milosti nastaviti preporučivati, vas i sve vaše poslove Bogu, našem Stvoritelju i Gospodinu. Neka vaše upravljanje i cijeli vaš dom uvijek bude pod Njegovom posebnom zaštitom i milosti, na slavu Njegova Božanskog Veličanstva.

Vezano uz pitanja o ugovorenom braku o kojem ste pisali, to je takve prirode i toliko strano mojem pozivu da osjećam kako bi bilo kakvo miješanje s moje strane bilo neumjesno. Točnije, prošlo je deset ili jedanaest godina od mog zadnjeg pisma upućenog bilo kome iz doma u Loyoli. Osjećam da, od trenutka kad sam napustio dom i svijet radi Krista, ne bih trebao ni na koji način ponovno na to gledati kao da mi pripada. Pa ipak, ako vaše veličanstvo smatra da bi bilo na veću slavu Božju da ovo dvoje sklopi brak i da će to biti za njihovo dobro s obzirom na kraj koji bismo trebali željeti, smatram da bi bilo prikladno pisati gospodaru Ozaete i Martinu Garciji Loyoli, mojim nećacima, da održe sastanak s vama i da se osobno s njima pozabavite oko tog braka. Vjerujem da njih dvojica mogu govoriti u ime cijele obitelji, budući da sam o tome opširno razgovarao s don Juanom.

Nemam ništa drugo što bih predložio po pitanju ove stvari, osim da sud o odluci koju donesete prepustim našem Gospodinu. Molim Ga da nam po Njegovoj beskrajnoj i djelotvornoj dobroti udijeli obilje milosti kako bismo spoznali Njegovu svetu volju i u potpunosti je izvršili. 

Smjernice za produbljivanje

  1. Ignacije je svjestan svojeg svećeničkog zvanja, odgovornosti, granica i ljudskih obzira. Koliko si ti svjestan svojih odgovornosti i granica? Koliko sam prelaziš vlastite granice, a koliko drugima, posebice obitelji i bližnjima, dozvoljavaš da ih prelaze? Koliko ti slobodu oduzimaju “puki i uvriježeni ljudski obziri”?
  2. Pogledaj unazad tjedan ili mjesec dana. Je li bila neka situacija u koju si se nepromišljeno umiješao? Ili pustio druge da rade i odlučuju, a nisi trebao?
  3. Moli Gospodina za mir duše svoje i prisutnost u ovom svijetu “koja vodi kraju kojeg bismo trebali željeti” – Kristu Gospodinu našemu.