Franjo Ksaverski rodio se na dvorcu Xavier, u kraljevini Navari, 1506. godine. Nakon prvotnog i osnovnog školovanja u domovini, svoj je životni poziv tražio u crkvenoj službi. Stoga je kao mladić u rujnu 1525. godine pošao u središte europske znanosti, u Pariz, na sveučilište Sorbonnu. Ondje je počeo sanjariti o karijeri bogatoj prihodima u svojoj domovini, u Pamploni. No, njegov sudrug sa studija, Ignacije Loyola, kasniji osnivač Družbe Isusove, privukao ga je k sebi.

Smrt majke i sestre, loši primjeri nekih profesora te mnogih studenata, na Franju su toliko utjecali da je položio zavjet u kapeli Svetih mučenika na Montmartru, da će hodočastiti u Svetu Zemlju te se posvetiti siromašnom životu i svetoj čistoći. Po osnutku Družbe Isusove, Ignacije Loyola, kao general Reda, poslao je Franju Ksavera u misije. Od 1542. godine djelovao je u Indiji, a 1549. odlazi u Japan, i ondje postavlja temelje Crkve. Sve do 1551. godine djeluje u Japanu. Nakon toga pokušao je misijski djelovati i prodrijeti u Kinu, što je bilo vrlo teško jer je ulaz u zemlju bio strogo zabranjen. Blizu kineske obale na otoku Sancijanu, čekajući na pouzdano prijevozno sredstvo, Franjo se teško razbolio od bolesti pluća. Umro je, bez ikakve njege, 3. prosinca 1552.

Jedno od najzanimljivijih čuda po zagovoru sv.Franje Ksaverskog je priča o raku i križu. Franjo se na svom putovanju brodom prema gradu Malacci u Maleziji našao usred strašne oluje. Pun vjere, bacio je svoj križ u more moleći Boga da oluja utihne. Njegova molba bila je uslišana – more se smirilo i oluja je prestala. Po dolasku u Malaccu, primijetio je raka koji izlazi iz mora noseći u kliještima bačeni križ.

Poznato je i njegovo veliko prijateljstvo sa sv. Ignacijem Lojolskim s kojim je tijekom cijelog misionarskog djelovanja izmjenjivao pisma. U jednom od svojih posljednjih pisama Ignaciju, Franjo je napisao: „Napisao si mi da me imaš veliku želju vidjeti prije nego napustiš ovaj svijet. Gospodin Bog zna koliki su učinak ove riječi pune ljubavi imale na moju dušu i koliko su me suze koštale kad god bih ih se prisjetio.“

Tko zna, možda ste baš ti i tvoj najbolji prijatelj novi svetački duo!

Franjo Ksaverski, moli za nas.