350 mladih iz cijelog svijeta prošlog je ljeta kušalo i guštalo u ljepotama Hrvatske, njezinih običaja, prirodnih ljepota, ljudi i međusobnog zajedništva. Njihove doživljaje sažima film ‘Sentir y gustar – Kušaj i guštaj’, u produkciji udruge Magis koji je pretpremijerno prikazan u petak 20. siječnja u Cinestar dvorani u Branimir centru u Zagrebu.

Magis Europe 2022. ime je međunarodnog isusovačkog projekta kojem je naša zemlja proteklog ljeta bila domaćin. Riječ ‘magis’ prevodimo kao ‘više, bolje, cjelovitije’, a upravo je to bio cilj 29 eksperimenta koji su se paralelno održavali na ovom projektu – pomoći mladima da odaberu samo ono što ih cjelovitije vodi svrsi za koju su stvoreni. Preko 50 svjedočanstava na više od 15 svjetskih jezika, u 80 minuta filma redatelja Mateja Sunare, priča njihova iskustva.

Film posebno obogaćuju igrane scene iz Ignacijeva života koje povezuju njegov put prema svetosti s eksperimentima ostvarenim u Magisu. Eksperimenti su inače sastavni dio isusovačke formacije. U Udruzi Magis u Hrvatskoj i svijetu koriste se kao ‘izlaganje iskustvima’ u kojima mladi imaju priliku doživjeti u kakvom su odnosu njihove želje, molitve i nadanja sa stvarnošću u kojoj se nalaze i žive. Tako u filmu slušamo njihove doživljaje hodočašćenja po kiši i blatu, po strmim stazama Paklenice ili pak na biciklima na užarenim stazama Mediterana; brige o konjima koji su pomoć u terapijskom jahanju, bojanja edukativnih staza u Kopačkom ritu i čišćenja plaža na Telašćici; ikonopisa u tišini i postu, pozivanja turista u besplatan razgled dubrovačke isusovačke crkve; upoznavanja običaja Tugara i staza kojima je hodao sluga Božji Ante Gabrić; suživota s klauzurnim časnim sestrama benediktinkama i plesa s Bogom.

Za sve koji čeznu za sličnim iskustvima, koordinatorica Udruge Magis Petra Borošak najavila je Magis CRO koji će se održati od 12. do 20. kolovoza 2023. Planira se nekoliko eksperimenata, a prijave započinju u travnju.

Preuzeti odgovornost za vlastiti život i tražiti u njemu više – magis, za sebe i druge, po Božjem, jest poziv upućen Magisovim filmom. Promotor duhovnih zvanja za Družbu Isusovu, p. Mislav Skelin ohrabrio je mlade da se izlože baš takvim iskustvima.

O filmu najviše govore sami gledatelji. Svaki ‘Magis’ neprestano upućuje na kušanje, promatranje onoga što me dotiče i dijeljenje istog u zajedništvu. Posjetitelji su na pretpremijeri također imali priliku ostaviti svoje komentare i podijeliti ih sa ‘susjedom’ u dvorani. ‘Film te ostavi s nečim dobrim…’, ‘Divni kadrovi!’, ‘Predivni krajolik Hrvatske…’, ‘Koliko je Bog lijep i živ i koliko je tjedan dana Magisa dobra učinilo…’, samo su neki od njih.

Nakon Zagreba slijede projekcije filma ‘Sentir y gustar – Kušaj i guštaj’ i u ostalim hrvatskim gradovima: 28. siječnja u Osijeku, 18. veljače u Splitu, 17. ožujka u Dubrovniku, 25. ožujka u Rijeci i 13. svibnja u Zadru. Više o tim projekcijama saznajte na POVEZNICI.