Od Ignacija tebi čitatelju #9 

Ignacijevo pismo 3105

Ignacije u sljedeća dva pisma ocu Diegu nalaže da otpusti iz Družbe one koji nisu voljni poslušati svoje nadređene ili da ih pošalje u Rim ako postoji bilo koji razlog za nadu da će se popraviti.

 Rim, 17. prosinca 1552.

IHS

Neka bezgranična milost i vječna ljubav Krista, Gospodina našega budu uvijek naša zaštita i podrška.

Prema informacijama dr. Torresa, kojeg sam poslao u portugalsku provinciju kao mojeg predstavnika i vizitatora u Gospodinu, razumio sam da postoji primjetan nedostatak kod ne malog broja naših u vrlini koja je u Družbi potrebnija i važnija nego bilo gdje drugdje, i za koju Kristov namjesnik, u bulama našeg Instituta, brižljivo preporučuje da se po njoj trebamo isticati. Mislim na poštovanje i savršenu poslušnost našim nadređenima, koji predstavljaju Isusa Krista našeg Gospodina, čak i Njegovo Božansko Veličanstvo. 

Iz ovoga što ste čuli možete shvatiti da želim ovu vrlinu kod svoje braće te kakvo mi je “zadovoljstvo” čuti da među vama postoji netko tko svom nadređenom, bez imalo poštovanja, govori: “ne bi mi trebao nalagati ovo”, “nije dobro da ja ovo činim”. Netko tko nije voljan učiniti što mu se kaže ili koji djelom ili gestom pokazuje tako malo nutarnjeg poštovanja i podložnosti, kako čujem, prema onome kojeg bi trebao poštivati kao predstavnika Krista našega Gospodina, te kao takvom, poniziti se u svemu pred Njegovim Božanskim Veličanstvom. Čini se da je ova situacija otišla toliko daleko jer onaj čija je dužnost bila to ispraviti, nije to učinio. Neka mu Bog naš Gospodin oprosti! 

Koliko bi bilo bolje da se bolesni pojedinac ukloni iz Družbe a zdravi zaštite, nego da mu se dopusti da ostane i svojim primjerom zarazi ostale tako ozbiljnom bolešću. Jednom drugom prilikom napisao sam kako sam bio zadovoljan što je magistar Leonard u Kölnu otpustio devet ili deset pojedinaca koji su otišli u krivo. Kasnije je opet učinio isto, što sam odobrio, iako, da su mjere bile poduzete na početku, možda bi bilo dovoljno otpustiti jednog ili dvojicu. Sada, iako kasno, lijek se primjenjuje u Portugalu. Bolje ikad nego nikad. 

Zapovijedam vam da u ime svete poslušnosti poduzmete sljedeći korak u pogledu očuvanja te kreposti. Ako postoji netko od vas tko ne želi poslušati, a to kažem ne samo vama nego bilo kojem od poglavara ili lokalnih rektora u Portugalu, učinite jednu od ove dvije stvari: ili ga otpustite iz Družbe ili ga pošaljite ovamo u Rim, ako smatrate da tom pojedincu takva promjena može pomoći da postane istinski službenik Krista Gospodina našega.

Smjernice za produbljivanje

  1. Poslušnost je jedan od tri redovnička zavjeta koje isusovci polažu, dapače, Ignacije govori kako bi “poslušnost” trebala biti nešto po čemu će se isusovci raspoznavati. Koliko je ona važna vidi se i u ovom pismu. Kako je tebi s poslušnošću poglavarima, nadređenima u poslu, drugim autoritetima? 
  2. Čitajući ovo pismo, u čemu i kome ti se čini da te Bog zove u veću poslušnost? Ili ako imaš neki autoritet, koga bi trebao pozvati u veću poslušnost?