Ajme meni, sestro draga, kud si ti to mene dovela!? Teški očaj, šok i nevjerica vladali su u glavi Željka Prgometra davne 2003.  Sestra i salezijanska ekipa s Jaruna doveli su ga na Modrave, a on je htio – pobjeći glavom bez obzira. Svi su mi išli na živce, i ljudi i mjesto. 17-godišnji klinac s ulica Slavonskog Broda i popriličnim životnim lutanjima odjednom se nalazi u vjerskom kampu gdje su svi trijezni, fini i kulturni.

Srećom, bijeg mu nije uspio. Bog je s njim imao malo drugačije planove. Dok se on borio protiv sebe, Bog se borio za njega. Ostao je na kraju na nagovor sestre. I dok prva tri dana nije znao kud bi sa sobom, veliki četvrtak bio je prekretnica. U meni se nešto prelomilo, tog četvrtka sam po prvi put upoznao živoga Boga! Kako nam govori, taj prvi tjedan na Modravama bio je za njega zaokret i početak životnih promjena koje  još i danas traju. Na kraju sam plakao jer odlazim.

Oličje jednostavnosti i traganje za Bogom

Suze su bile toliko snažne da se Modravama vraćao i narednih – 10 godina! Kao sudionik, kuhar, logističar… no nikad i animator, za to ipak nije imao hrabrosti.  Tu krepost imao je u nečem važnijem – kada je trebao u svemu tražiti i pronalaziti Boga. U prirodi, zvukovima, pogledima, ljudima i njihovim svjedočanstvima. U gledanju živih obraćenja vlastitim očima. U najljepšim misama i klanjanju pod najljepšim noćnim nebom. U mukotrpnom radu u masleniku te ispovijedi i intimnim razgovorima….

Modrave su i za Žaca oduvijek bile oličje jednostavnosti i oskudnog života. Život bez struje i mobitela, skromnija hrana, rad i molitva. Sve to je dovodilo do više susreta sa samim sobom, s drugim kraj sebe i s Onim koji nas sve spaja. Prekrasna su to iskustva potpune intime i duhovnog sklada u svega nekoliko dana s potpunim neznancima. Ljudima s kojima je jako volio provoditi vrijeme. Obično bih išao zadnji spavati kada bih iscrpio zadnje mogućnosti za večernje druženje. Imaš osjećaj da te ljude u tjedan dan bolje upoznaš nego neke prijatelje kroz godine druženja. Ipak, kao ono najbitnije, ističe kako kroz oskudnost bolje upoznaš sebe i koliko je život prekrasan u jednostavnosti i zajedništvu s Bogom.

Milost oproštenja

Zajedništvo s Bogom ključ je radosnog života. Žac je to svjedočio u svojem životu, ali i životima drugih. Naime, jedan od posebnih događaja koji mu se urezao u pamćenje ispovijed je jedne djevojke koja se na Modravama ispovijedila po prvi put nakon 14 godina. Ne mogu zaboraviti njene suze radosnice i rasterećenje koje je doživjela.

Rastanak za novi sastanak

I dok su mu buđenja na Modravama bila teška jer se smatra velikom spavalicom, još mu je teže bilo zauvijek zatvoriti svoju modravsku priču. Najneugodnije iskustvo bilo mi je kada sam zadnji put bio na Modravama te shvatio, prihvatio i odlučio da mi je to posljednji put te da je ta faza mog života gotova .

Dok je za Žaca priča završila, za neke druge je tek krenula, a za treće još i traje.  Bog se na Modravama druži s mladima već 20 godina. U čemu je tajna? U njihovoj originalnosti i autentičnosti. Činjenici da je to mjesto posvećeno mukama njihovog pokretača, patera Luke, te natopljeno mnogim zazivima i molitvama, misama, radom, smijehom i životnim promjenama.

A životnu promjenu i susret sa Živim Bogom na Modravama možeš doživjeti i ti! Prijave za modravske ljetne programe i Magis CRO su otvorene. Više informacija i prijavnicu pronađi na LINKU.