Bog kada dolazi – dolazi u jasnoći. I ne bira mjesto. Tako je došao i davne 2003. našoj Tereziji u jednoj studentskoj kantini.  Sjedila sam s ekipom u kantini, pričali su da idu na Modrave. Točno se sjećam trenutka u kojem napeto slušam i jasno mi je da idem tamo bez obzira na ikog i išta drugo. Kao ostvarenje nekog cijeloživotnog sna koji se sada nudi. I instinkti je nisu prevarili. Plamen koji je tada zatinjao u jednoj kantini bio je toliko snažan da je Terezija vjerojatno postala i svjetska rekorderka po broju dana provedenih na Modravama. Naime, na Modravama je boravila svako ljeto od 2003. do 2016. godine. Da se moje želje pitalo, ni tada ne bi bio kraj. No, bilo je vrijeme pustiti drugima Modrave. Da budu njihove i samo njihove, bez moje sjene.

Legenda o maturalcu

Ako se Modravama vraćala toliko puta, znači da joj je tamo zaista bilo i više nego dobro. Zapravo, govori nam da je bilo kao na – maturalcu! Modrave su bile kao maturalac. Ali ne onoj o alkoholu i neispavanosti. Onaj koji govori o neizmjernom guštanju jer postoji. Radosno, radno, inovativno, strukturirano, domaće, prepuno vjere, stvarnosti, gušta, emocija, snage, vjere, motiviranosti, odlučnosti, odrješitosti, poniznosti, ljubavi, dosjetljivosti, priča, prirode i – Boga!

Modravsko desetljeće i ness kava

U desetljeću provedenom na Modravama svjedočila je mnogo čemu. A srce joj se uvijek najviše obradovalo promjeni koja se događala preko noći na ljudima koji su tražili i nalazili Boga. Ima jedna slika koja to najbolje opisuje: Prvi dan kada ljudi dođu samo su jedna skupina – čisti, mirišljavi i puni iščekivanja. Zadnji dan su zajednica – prašnjava izgleda, očiju punih sreće i radosti, umora, ljubavi i ispunjenosti. I danas smatra da nema boljeg mjesta na svijetu za susresti Boga od – Modrava.

U više od 10 godina imala je priliku i sama proći kroz različite modravske uloge. Još uvijek žali što nikada nije bila brodar, a kao svoju omiljenu ističe onu glavnog animatora. Morala sam izmišljati načine kako u danom trenutku biti što ponizinija i prisutnija. Prepustiti se Duhu Svetom kako bi On vodio sve u meni, kroz mene i oko mene. Kako bi se pokorila Bogu samome, Bogu u ljudima i Bogu u prirodi. Modrave su joj kroz glavno animatorstvo pokazale one oblike ljubavi koji su joj do tada bili samo pojmovi. Tu sam uvijek imala osjećaj najveće potpunosti.

Ipak, uz bok glavnom animatorstvu je i uloga kuharice iz jednog mudrog razloga – mogla je piti kavu kakvu je htjela! Jedini način da budem na Modravama, a uvijek dođem do svoje kave, jest da budem u organizaciji, i to duboko u organizaciji kako bi si omogućila tu privilegiju. A njezina kraljevska izabranica je – nessica. Ipak, za premium kavu na Modravama ima i dobru obranu. Gastritičar sam i kronični niskotaklaš, pa mi je ogromna stavka u danu da funkciniram.

Svetost svete mise

Na Modravama je surađivala i s brojnim svećenicima bez kojih Modrava – ne bi bilo. Bez euharistije i sakramenata nemoguće je ljude usmjeravati prema Bogu. U ljudima se u danu izmjenjuju razne intenzivne emocije čiji je smisao i vrhunac u svetoj misi. Mi smo se uvijek trudili da sve što pripremimo i osmislimo bude takvo da čovjek sretne Boga na misi koja je bila vrhunac svakog dana.

Gdje je srce, tu je dom

Kada smo je upitali postoji li jedan modravski događaj koji joj se posebno urezao u pamćenje, pomalo nam u pošalici odgovara: Hahaha, je, ima onaj 1! Ima ih kao za cijeli život. Svi su bili nevjerojatno važni i intenzivni. I upravo zbog svih trenutaka na Modravama, najteži dio je bio – otići. Neke su situacije bile možda čak i opasne, no odlazak je uvijek bio najteži.

Iako u svojoj skromnosti i poniznosti misli da njene sjene na Modravama više nema, svakako bi se prevarila. Trag koji je ostavljen – trag je koji nikada neće biti zaboravljen. I baš kako nam i sama govori – na Modravama sam provela premalo vremena, a one su u meni ostale, čini se, zauvijek. Nisu mi bile drugi dom, već dom. A dom nikada ne zaboravlja svoju obitelj. Dom koji živi već 20 godina. U čemu je tajna? Za Tereziju je odgovor jednostavan – Bog je tako rekao. I zahvalni smo mu na tome.

P.S. Želiš srušiti Terezijin svjetski rekord?? Onda moraš doći ovog ljeta na Modrave! Prijave su otvorene, pronađi ih na LINKU.