Da na Modravama zaista ljetuje Bog uvjerila se 2012. i – Lidija Vela! Kada je prije desetak godina po prvi put čula za njih, odmah je znala da je to nešto za nju, a modravski trg u trenu je osvojio njeno srce. Bila sam oduševljena i šokirana u isto vrijeme. Sjećam se dolaska na trg, gdje je prije bio teren za odbojku i sjenica u poluraspadnom stanju, moje prve animatorice Vedrane koja je u kutu sjenice prekrasno svirala gitaru i tog šušura koji je vladao. U terminu nas je bilo preko 80. Gužva i zarazno pozitivna atmosfera vladala je kampom. Sve mi je bilo novo i drugačije, u najboljem mogućem smislu.

Bad hair day

Novi i drugačiji bili su i skromni uvjeti života. Izazov je doći na mjesto gdje vlada nulta tolerancija prema luksuzu. Sve je skromno: od spavanja do hrane, higijena, WC, rasvjeta, odmor, privatnost… ali je zato Bog velikodušan, svjedoči nam Lidija.  I dok većinski nije imala problema s oskudnom svakodnevicom, najveći izazov joj je ipak bio prihvatiti – “bad hair day”! U šali nam govori da je sve okej tamo dok nemaš ogledalo i nosi te atmosfera, ali kada dođeš kući pa krenu stizati fotografije… ?.

Unatoč tome, to su i dalje jedne od njenih najdražih fotografija koje uvijek gleda s velikim osmijehom na licu. Naime, upravo su brojna prijateljstva najveće blago koje je s Modrava ponijela kući. Mnoga od tih prijateljstava traju već cijelo desetljeće, a vjerujem da će trajati još dugo. Svaka osoba koju sam tamo upoznala me takla na svoj način i ovim putem šaljem pusu svima koje sam tamo srela❤️.

Prva modravska asocijacija – jedna riječ! Vedrana Milutinović
Omiljeni kutak na Modravama? Blagovaona
Najdraža aktivnost iz modravskog programa? Oklada 🙂
Omiljeni duhovnik? Toni Faltak ❤️
Omiljeno modravsko jelo? Varivo od leće
Na Modravama sam prvi put… Naučila pustiti sebe da budem ja.

Modravske čari

Danas je Lidija zrela i odrasla supruga i majka. Kako su je Modrave pripremile za dvije najvažnije uloge u životu?  Iako bih voljela reći da su me najbolje izgradili oni romantični, lijepi trenuci na kampu, zapravo je istina da me Bog po zahtjevnim zadacima naučio najviše. Jedan od takvih je i glavno animatorstvo.  Vodeći kamp često sam morala donijeti brzo i autoritativno odluke koje nisu bile lake. Ono što mi je u tim trenucima bila najveća pomoć je spoznaja da je Bog sa mnom, da me tu želi i da me s razlogom stavio tu gdje jesam.

I dok je On njoj najjače govorio kroz  osobne borbe, nedostatke i mala svakodnevna odricanja, Lidija je osjećala Njegovu prisutnost posebice u trenucima mira modravske pustinje, noćnog klanjanja pred Presvetim, molitve pred spavanje ili obične lagane plovidbe barkom. Za kraj je s nama šaljivo podijelila i jedan modravski trenutak koji joj se urezao u pamćenje. Sad svi očekuju neku slatku priču o zajedništvu, a Lidija kaže da se rado sjeća trenutka kada je gospodin Đerek donio pečenog odojka zadnji dan Modrava, nakon 10 dana posne hrane. Ali i to je čar Modrava, što ti povratkom na staro puno toga bude slađe nego je bilo prije no što si otišao.

Osjećaš da su Modrave „nešto za tebe“ i želiš doživjeti jedno novo i drugačije iskustvo? Prijave za ovo ljeto su otvorene, odvaži se i dođi nam. Modrave možeš i podržati i darovati – ovdje.