Jeste li ikada gledali one poznate Marvelove superjunake Čuvare galaksije? Svemirske pustolove, u potpunosti različite jedan od drugoga, koji su igrom slučaja završili na istome mjestu, radili zajedno, spasili svijet i postali obitelj? Ako niste gledali, pogledajte. Jer to je ujedno i film koji se ovog vikenda odigrao s modravskim imenima u glavnoj ulozi.

Nakon prošlog mjesečnog odlaska u kojem je ekipa na kraju ostala zaglavljena u Dalmaciji usred kaotičnih uvjeta, ni ovaj put različite prognoze nisu navještale bolje pa je i ponovni polazak bio pomalo riskantan potez. Kako je voditeljica ovogodišnjih Modrava u pokeraškom stilu odigrala „all in“? Cijelo vrijeme se borim s tim vjerovati Bogu ili vjerovati 1001. prognozi. Ovaj put sam vjerovala Bogu jer se On uvijek pobrine da sve bude kako treba, osobito kada su Modrave u pitanju. Čak mi se vjera nije poljuljala ni kada sam vidjela onaj pljusak u Zagrebu, jer sam znala da poslije kiše dolazi sunce.

Dolaskom sunca dočekala nas je i naša glavna misija – krov WC-a. Radovi koji su načeti prošlog puta trebali su biti dovršeni, a četvero snažnih momaka, uz žensku pomoć i finesu, uspješno su posao priveli kraju. O tome nam svjedoči i Dominik: Bilo mi je iznimno zadovoljstvo raditi s tako dobrom ekipom. Svi su se trudili maksimalno i radili sa strpljenjem i u skladu. Naučio sam i nove stvari: čarli staviš na prst i mažeš silikon bez problema! Cure su također bile fantastične. Pobijedile su svoje strahove od visine i popele se na krov da nam pomognu te vide predivne Modrave iz galebove perspektive.  Brižno su nam donosile cedevitu i narezano voće za okrijepu. Uz takvu potporu bilo je uživancija raditi.

Iako je sve ispalo savršeno, bilo je tu i filmskih napetosti. U ovu akciju uputili smo se u „dječjem sastavu“, bez ijednog patera i iskusnog modravskog majstora, no najviše je opasnosti vrebalo u tome što nismo poveli niti jednog kuhara. Tako je pod polu-prisilom kuharska palica pripala Ivi. Saznali smo da se jako dobro snalazi pod pritiskom.  Isprva me bilo strah da neću skuhati tako da bude svima po volji, da ću nešto začiniti previše ili premalo, ali blagoslov mi je bio baš u tome što nisam bila sama, a rezultat: polizani lonci. Sve neočekivane situacije poticaj su da izađeš iz svoje zone ugode, jer tek tada možeš rasti. Mene je baš ovaj mjesečni odlazak potaknuo da istražim sve one snage SKAC-a: jednostavnost Modrava, herojstvo i domišljatost u kuhanju i Božju ljubav koja nas je sve prožela.

Čuvari u svojim pustolovinama često nailaze na nove, čudnovate prijatelje. Tako smo i mi pri samom dolasku na Modrave naišli na – magarca! Naš mali prijatelj vratio nas je natrag u Shrek djetinjstvo, ali i podsjetio da je Cvjetnica jako blizu. Zapetljao se sa svojim lancem oko kamena pa mu je jedan heroj doletio u pomoć i oslobodio ga.

A osim što nailaze na nove prijatelje, Čuvari istražuju i tajanstvene strane svemira. Nepoznati biser s čudnovatim pogledom za nas je bila Bribirska glavica, poznata kao hrvatska Troja. Zahvaljujući otvorenosti i srdačnosti lokalnih ljudi preko kojih nas je Bog usmjeravao, lagano smo, uz glazbenu podlogu Tokyo Drifta, došli do odredišta. Za kraj, svatko tko je gledao Čuvare znaju da oni dolaze uz poštenu količinu humora, a smijeha u ovoj trodnevnoj avanturi nije nedostajalo niti nama.

Nismo spašavali svijet, spašavali smo WC. Nemamo svemirsku letjelicu, imamo naš vjerni kombi. Ne susrećemo male vanzemaljce, susrećemo čudesna Božja stvorenja. Nismo Čuvari galaksije, jer On je samo jedan, ali smo Čuvari Modrava. I ponosni smo na to.

A Čuvar Modravama možeš biti i ti! Prijavi se s nama na rezanje maslinovih grančica 1.4.!

Napisala: Ema Smrtić