Modravska kuhinja je jedna posebna kuhinja. Nema tu pećnice, nema kuhala, nema raznoraznih kuhinjskih pomagala – ali ima puno domišljatosti, jednostavnosti i začina koji je neizostavan u pripremi svakog jela, a to je ljubav. Služiti u kuhinji na Modravama, pripremati hranu, dijeliti je sudionicima i guštati u jednostavnim, a opet tako velikim darovima, iskustvo je koje obogaćuje i mijenja.

Uoči 21. modravskog ljeta odlučili smo s vama podijeliti neke fora recepte i iskustva modravskih kuhara i kuharica. Možda ovo bude poticaj tebi da se okušaš u kuhanju na Modravama (ako želiš, javi se na modrave@skac.hr). I ne moraš imati iskustvo – pa tko je od nas prije kuhao za 30 ljudi? Moraš samo imati u srcu želju da služiš, učiš, eksperimentiraš.

Prvi recept s nama je podijelila Kristina. Ona je na Modravama s Marinom pripremala Bolognese od ćevapa s tjesteninom. (Jer gdje s viškom ćevapa? :))

Potrebni sastojci

200-250 g mljevenog mesa/ćevapa

100 g tjestenine

1 mrkva srednje veličine

1 kapula/crveni luk veći

2 češnja češnjaka

Sol, biber, bosiljak

Maslac/ulje

250g pasirane rajčice

Malo vode

Postupak pripreme:

Pripremiti sastojke, isjeckati mrkvu, kapulu i češnjak.

Na cca 25-30 g maslaca dinstati kapulu i mrkvu, malo posoliti jer kapula brže omekša. 🙂

Dodati meso, žlicom ili nekim drugim priborom pri ruci razbiti mljeveno meso na sitne komadiće, sve zajedno dinstati dok meso ne poprimi smeđu boju, začiniti.

Dodati češnjak (njega dodajemo kasnije da ne izgori direktno na maslacu, nego da zadrži sve što valja).

Dodati pasiranu rajčicu i sve skupa dinstati nekih 15, 20 minuta. Po potrebi dodati malo vode u ovom dijelu, da meso još više omekša kroz malo duže dinstanje.

U zasebnoj posudi skuhati tjesteninu u posoljenoj vodi.

Kušati, po potrebi korigirati, poslužiti. 🙂

A što Kristina kaže, kakva joj je bila modravska kuhinja?

Najdraže uspomene: voljela sam sjesti ispred kuhinje na pod, nakon podjele obroka, na jednom kraju kuhinje Marina, na drugom ja, dok sudionici pune baterije i krijepe se jelom. Osjećala bih kao da se Bog baš raduje nad nama svima i da je dobro što smo tu. To mi je ispunjalo dušu s radošću i ponosom. 🙂

Modrave zovu i tebe, bilo da želiš kuhati, bilo da želiš kušati kakva je modravska kuhinja kao sudionik naših programa. Prijavi se i dođi.