Prema predaji, na Modravama se oduvijek kuhalo jednostavno i ukusno, čak i kad se nije raspolagalo velikim brojem raznolikih namirnica. Kažem prema predaji jer nikada nisam bila na Modravama, ali to ne znači da nisam nikada kuhala i kušala nešto što je pravo modravsko jelo.

Sljedeće jelo nazvano je prema jednom dobrom i dragom sudioniku, a kasnije volonteru, koji je jeo isključivo to tijekom boravka na Modravama. Probala sam ga kod prijatelja, jednog SKAC bračnog para, i od tada ga napravim kad god ne znam što bih, a jede mi se nešto brzo i fino.

Starijim modravašima i SKAC-ovcima možda će biti jasno na koga se odnosi, ali mi ćemo radi zaštite podataka ipak staviti samo inicijale I.L. i jelo ćemo nazvati IL rižoto. 🙂 Recept je za dvije muške osobe.

Potrebni sastojci

250 g riže
1 sitno nasjeckani luk
50 g maslaca
250 ml povrtnog temeljca, ili kojeg već imaš
500 ml pasirane rajčice
100 g rajčica
250 g nasjeckanog špeka
naribani parmezan
Začini po želji.

Priprema

Skuhajte rižu. Dinstajte luk i špek i rajčice. Umiješajte temeljac i pasiranu rajčicu. Kuhajte 10 minuta. Promiješajte. Kuhajte još 8 minuta i umiješajte rižu. Dodajte maslac i parmezan. Začinite po želji i poslužite.

Modrave zovu i tebe, bilo da želiš kuhati, bilo da želiš kušati kakva je modravska kuhinja kao sudionik naših programa. Prijavi se i dođi. Možeš pisati i na modrave@skac.hr.