Čudesa se skombiniraju u kuhinji na Modravama. I baš zato dijelimo recepte iz modravske kuharice, a možda te iskustva potaknu da se i ti odvažiš i već ovo ljeto svu svoju domišljatost upotrijebiš upravo kroz kuhanje na Modravama. U novom članku ti donosimo iskustvo naše Lucije.
Bilo je to proljeće 2022. godine, pripreme za Modrave u punom jeku. A moje misli su se pitale: ići kuhati u Duhovne vježbe ili ići u Duhovne vježbe ili nešto treće. I nakon kratkog razlučivanja, odluka je pala. Kuham i to s Paulom.
Bilo je to iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. Osmisliš jelovnik, planiraš što kako, a onda te dočeka mijenjanje jelovnika u zadnji čas jer kuhaš na zadnjem terminu na kojem treba iskoristiti sve namirnice koje su ostale, ali ni tome nije kraj. Otkriješ da se pile pokvarilo dva sata prije nešto što ručak treba biti gotov, mijenjaš jelo u zadnji tren i mogu nastaviti niz izvanrednih situacija.
Jelo koje je nastalo u jednoj od takvih situacija je “Oblačno s lećom u umaku od rajčice s pire krumpirom”. Jelo je to koje je i nas iznenadilo i koje smo složile to jutro, a tražio se komad više. Recept je u nastavku (količina je za 30 ljudi), a ostatak Lucijinog osvrta ispod njega.
Popečke/faširanci/kuglice:
2/2,5 kg leće
700 g zobenih
7-8 glavica luka
1200 g mrkve
10-12 listova peršina
Sol, papar i Vegeta po želji.Pire:
6 kg krumpira
Mlijeko, maslac i sol po želji.Umak od rajčice:
1650 g pelata
3 glavice luka
Sol, bosiljak, origano i papar po želji.Priprema:
Leću natopiti u vodi noć prije i kuhati je dok ne zakipi. Onda na laganoj vatri pustiti da se razgnjeca. Zatim ocijediti i od nje napraviti pire. U taj pire dodati zobene, luk, mrkvu i začine.
Mijesiti rukama dok se ne dobije kompaktan smjesa. Smjesu oblikovati u popečke/faširance/kuglice i pržiti na ulju/masti.
Sa strane prodinstati luk, staviti pelate, vodu i začine i kuhati 10-15 min dok se ne dobije umak.
Skuhati krumpir, napraviti pire, začiniti i to je to.
Sada kada pogledam dvije godine unatrag, ovo kuhanje mi je jedno od najdražih iskustava na Modravama. Sve te izvanredne situacije, pitanja, što-kako napraviti je li dobro – donijeli su toliko plodova da ih dan danas otkrivam. Lica sudionika puna zahvalnosti i sreće pamtim i danas, kao i pratitelja koji su nam uskakali i pomagali kad stvari ne bi išle jednostavno. A dogodi se to kad kuhaš za 30 ljudi. Dobro je što na Modravama nu u čem nisi sam.
Najdraže uspomene?
Jutarnja molitva s Paulom prije nego krenemo kuhati uz izlazak sunca. Pogled iz kuhinje prema ljudima koji sretni jedu i moru u pozadini.
Modrave zovu i tebe, bilo da želiš kuhati, bilo da želiš kušati kakva je modravska kuhinja kao sudionik naših programa. Prijavi se i dođi.