Pitaš se što je to sad EduSKAC? Riječ je o edukacijama osmišljenim prema potrebama koje smo prepoznali kod mladih i koje pokrivaju ona područja gdje se najčešće javljaju poteškoće. Dva su tipa edukacija – ciklusi radionica koji pokrivaju složenije teme (i već smo imali radionice o emocijama, komunikaciji, upravljanju vremenom i slično) te jednokratne edukacije (radionice, predavanja, okrugli stolovi) koje će se održavati subotom (na špici) i na kojima ćemo obrađivati teme kao što su motivacija i vještine učenja, anksioznost, komunikacija sa suprotnim spolom. 

Naša je misija mladima pružiti priliku da upoznaju sebe, kušaju Boga, pripadaju i žive za druge. Te prilike ostvaruju se kroz višegodišnje programe 3D formacije i duhovnih vježbi za koje i dalje traju prijave, kroz volontiranjeali i kroz edukacije. 

Ove će se (akademske) godine ciklusi radionica o granicama, emocijama, komunikaciji i upravljanju vremenom odvijati prema sljedećem rasporedu: 

  • Više u slobodu: granice (prijave se otvaraju 12. rujna, te u ožujku za novi ciklus)
  • Više od doživljaja: emocije (prijave počinju u listopadu) 
  • Više u zajedništvo: asertivna komunikacija (prijave počinju u prosincu) 
  • Više od vremena (prijave počinju u ožujku)

Cikluse i predavanja kreiraju i vode stručnjaci pomagačkih zanimanja uz jednu osobitost SKAC-a, a to je ignacijevska duhovnost. Ignacijevska duhovnost i moderna psihologija imaju brojne dodirne točke i zajedničke metode. Ne izmišljamo toplu vodu nego bogatu ostavštinu svetog Ignacija nastojimo integrirati u svakodnevni život, kako za duhovni, tako i za psihološki rast. 

  • Kakve veze imaju molitva egzamena i regulacija emocija ili ustrajnost u učenju? 
  • Što učimo gledajući Krista u tjeskobi, ganutog ili ljutog? 
  • Zbog čega je pretpostavka dobronamjernosti (DV 22) važna za dobru komunikaciju? 
  • Kako Krist, koji je dao sebe za nas, postavlja granice i  upravlja svojim vremenom? 
  • Kako Ga promatrati sa svih pet osjetila, i prepoznavati u svakodnevici? 

Kako bismo se vježbali u tome, na edukacijama će biti prisutan pater Mislav Skelin. Više informacija o pojedinom ciklusu možete pronaći na našoj web stranici, ili se javiti na savjetovanje@skac.hr

Ignacijev program za duhovno sazrijevanje zapravo je želja da se rješavamo (tih) neurednih sklonosti. Jednom oslobođeni, moći ćemo se pitati što zapravo želimo. To ćemo moći tek kad se riješimo strahova i onoga što sami sebi zamjeramo, tek kad se oslobodimo tuđih ideja o tome kakav je to dobar život, tek kad se odvojimo od lažnih obećanja i snova. Ignacije je vjerovao da ćemo tek tada moći odgovoriti na pitanje o tome što zapravo želimo i znat ćemo što Bog želi od nas. (Manney, J. Egzamen: jednostavna molitva koja mijenja život. Zagreb. SKAC Palma, 2023.)