Dojmovi od prošlog ciklusa Više u zajedništvo – asertivna komunikacija još se slažu, a već krećemo s najavom novog ciklusa. Kako smo najavili, ponavljamo ciklus radionica Više u slobodu – granice. 

Kome je namijenjen ciklus? Sudeći po interesu i prijavama za prošli ciklus (a i tema koji smo se dotaknuli kroz asertivnost), namijenjen je mnogima. 🙂 Ali, primarno mladima od 18 do 30 godina koji prepoznaju teškoće u postavljanju granica, suočavaju se sa životnim promjenama i preuzimaju nove odgovornosti. Odgovornost je riječ koja je neodvojiva od riječi granica. U 5 susreta nećete usavršiti vještinu postavljanja granica, ali ćete kroz zadaće, vježbe, molitvu i dijeljenje s drugima vidjeti koje odgovornosti su vaše, što nije vaša odgovornost, gdje su i s kim su vaše granice propusne za dobro i loše, a gdje ste se i od koga zazidali.

Sudionici su kao najvažnije što su dobili naveli sljedeće:  

Smijem, mogu i trebam imati granice. One su identitetsko pitanje. Pomažu da i ja, i drugi, i Bog živimo kvalitetnije i slobodnije. 

Postala sam svjesnija svojih i tuđih granica i samim time lakše prihvaćam neke situacije i ishode situacija. Počela sam odlučnije postavljati svoje granice bez osjećaja grižnje savjesti.

Ciklus vodi tim psihologinja i p. Mislav Skelin, a rad se odvija u maloj grupi. Pater Mislav priprema tekstove i kratke komentare na tekstove iz evanđelja koji su potrebna nadopuna svemu što učimo. To je ono što ove edukacije razlikuje od nekih drugih, i važnost toga potvrđuje se iz ciklusa u ciklus.

Razmatranja koja su nam bila ponuđena pokazala su mi kako je Isus jasno postavljao granice. Njegova svijest o sebi koju je pokazao na tim primjerima, reakcija i odgovori poruka mi je i poticaj o važnosti vlastitih granica i poštivanju istih kako bih ispunila svoje poslanje kao što je On ispunio svoje. Biti slobodna od mišljenja drugih, a usmjerena na sebe i odnos s Bogom, kao i to da je Njegovo mišljenje i mjerilo jedino važno da bih se potpuno ostvarila. Vrijeme tišine i promišljanja nakon pročitanih razmatranja bili su za mene trenuci u kojima mi Bog progovara i nadopunjava sve rečeno, a posebno ističe ono što je za mene najvažnije.

Mala grupa drugi je kriterij rada, jer tako imamo priliku jedni s drugima dijeliti i poticati se na rad. Jedna sudionica sažela je iskustvo radionica na sljedeći način:Dobila sam ohrabrenje. Svi se borimo s nečim/nekim i nismo sami. Tuđa iskustva nam mogu pomoći u borbi s naučenim i dobro uhodanim postavkama.

Prijave za ciklus počinju 12. ožujka putem prijavnice. Prvi susret organiziran je online 26. ožujka u 19 sati, nakon čega slijede četiri susreta uživo (9.4, 16.4, 23.4. i 30.4.). Za sva pitanja, javite se na savjetovanje@skac.hr.